Szlovákiában húsvét előtt csökkenek a húsárak

2010. március 26. - 10:17 | Belföld
Szlovákiában az idén nem kell mélyebben a zsebbe nyúlni, ha valaki húst akar vásárolni húsvétra. A nagy üzletláncok az ünnepek előtt nem egy esetben akár 30 százalékkal is csökkentették az árakat, egy-egy kilón így 2 eurót is megtakaríthatnak a fogyasztók.

Leginkább a füstölt sertéssonka ára esett vissza, kilóját manapság akár 2 euróért is kínálják, a minőségi sonka ára azonban továbbra is 6-10 euró között mozog kilónként.

A húsvéti időszakban a sertéshús után a baromfihús a leginkább keresett termék. A csirkehús kilóját a nagyobb üzletláncok 1,99 euróért adják, akciós termékként azonban ennél 30 centtel olcsóbban is kínálják. A legnagyobb áresés a csirkemell  filék esetében tapasztalható, ezek kilója e héten már 3,99 euróért is megvehető, nagyjából 2 euróval olcsóbban, mint az év nagy részében.

A legdrágább baromfi a liba, egy háromkilós libáért akár 20 eurót is elkérnek. A bárányhús még húsvét tájékán sem tartozik a legkeresettebb termékek
közé, a múlt évhez képest ugyanakkor jelentős mértékben csökkent az ára. Míg tavaly kilóját átlagosan 10-13 euróért mérték, idén már 7,49-ért is kapható. A kereskedők szerint azonban a bárányhús a szlovákiai fogyasztók számára továbbra is túl drága.

Mindeközben a tenyésztők az élőhús kilóját 2,20-2,40 euróért adják a felvásárlóknak.

(mti)