Gašparovič visszadobta a felsőoktatási törvényt

2010. március 29. - 12:07 | Belföld
A főiskolai professzorok felső korhatárának Mojmír Mamojka (SMER-SD) parlamenti képviselő által javasolt, 65-ről 70 évre való emelését Ivan Gašparovič köztársasági elnök az ifjú nemzedék jövőjének rövid távú, de nem hatékony megoldásának tartja.
Az államfő visszautalta a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsába a főiskolai törvény módosítását, amelyet Mojmír Mamojka (SMER-SD) képviselő javaslatára a parlament március 9-én fogadott el. Ivan Gašparovič azt javasolja, hogy a módosító indítvány újratárgyalásakor a testület ne hagyja jóvá. Nem ért egyet Mamojka képviselőnek azzal az érvelésével, hogy az egyes tanulmányi programok szakmai felügyelőinek hiánya összefügg a szakmai felügyelő 65 éves felső korhatárával és ez jelentős mértékben veszélyezteti nem csupán a jövő nemzedéket, hanem azokat a diákokat is, akik már beiratkoztak az egyes tanulmányi programokra vagy szakokra.

„A főiskolai oktató felső korhatárának emelése nem megoldás“ – indokolja döntését az államfő. Szerinte a jelenleg hatályos törvény is lehetővé teszi, hogy a rektor vagy a dékán munkaviszonyt kössön a 65 éven felüli tanárokkal. „A megoldás az lenene, ha olyan feltételeket teremtenének a főiskolai oktatók számára, amelyek jelentősen megerősítenék társadalmi helyzetüket és javítanák a bérüket“, vélekedik Gašparovič. Azt állítja, hogy a korhatár emelése az ifjú nemzedék jövőjének rövid távú, de nem hatákony megoldása és a tanárok korhatárát nem lehet a végtelenségig emelni. „Nem ez a járható út. Ezért döntöttem úgy, hogy a törvény módosítását visszautalom a parlamentbe“ – szögezi le az államfő.

Mojmír Majomka javaslatát bírálta a szlovák egyetemek több rektora és a Főiskolák Tanácsa is, mert szerintük a korhatár emelése a minőség rovására menne. Kifogásolták, hogy megzavarja a már beindult akkraditációs folyamatot. Mamojka emiatt javasolta a módosítás októberi hatályba lépését, mert akkorra minden főiskola akkreditációja már lezárul. Bírálta a módosítást az SNS és Ján Mikolaj oktatási miniszter is. Szerinte megbolygatná a főiskolai reformot. A leginkább kifogásolt részét a módosításnak, amely lehetővé tette volna a szakfőiskolák számára a magiszteri képzést is, a parlament nem fogadta el.

SITA/para