Tíz lehetséges nyelvtörvény-sértés

2010. március 31. - 10:58 | Belföld
Az első negyedévben tíz bejelentés érkezett a nyelvtörvény megsértésének gyanúja miatt a kulturális minisztériumhoz, ebből kettőt Ondrej Dostál polgárjogi aktivista jegyez, aki saját magát jelentette fel, hogy a nyelvtörvény szándékos megsértésével tiltakozzon a jogszabály ellen.
Az újság szerint a tárca hivatalnokai még ezzel a 10 feljelentéssel sem birkóztak meg, s nem tudják megmondani, hány feljelentés volt jogos. Büntetést tehát még senki sem kapott a jogszabály megsértése miatt. "Csak az ellenőrzési eljárás befejeződése után lehet kiértékelni, hogy a feljelentés jogos volt-e" – válaszolta a lapnak Jozef Bednár, a tárca szóvivője. Az úgynevezett ellenőrzési eljárás keretében a minisztérium illetékes osztályának hivatalnokai (a "nyelvrendőrök") ellenőrzik a valós állapotot.

A minisztérium tájékoztatása szerint a tíz eddigi feljelentést hét különböző ok miatt tették. A feljelentők felének a magyar nyelv használatával, pontosabban a szlovák nyelv mellőzésével volt problémája. Az egyik feljelentés szerint egy kulturális rendezvény kétnyelvű meghívóján nem volt minden lefordítva szlovákra, egy személy a polgármesterre panaszkodott, mert a szlovákokkal nem szlovákul beszél. Egy másik feljelentés egy önkormányzati lapot érintett, melyben nem szerepelt a szlovák fordítás – ez elvileg nem számít törvénysértésnek.

Érkezett bejelentés továbbá az utcanevek "nem irodalmi" megnevezése miatt, és azért is, mert egy tömegközlekedési járműben csak német nyelven voltak feltüntetve a biztonsági előírások - írja az Új Szó.

- mti/para -