Képviselőink vándorlásai

2010. április 2. - 17:17 | Belföld
A parlament 15 képviselője kötött ki másutt, mint ahol kezdett. Főleg az ellenzékiek voltak kicsapongóak, a koalíció támogatása stabil.

Még 2007 szeptemberében függetlenítette magát a KDH-s Jozef Gabura. A klubból kizárták kollégái, de a pártban maradt. Társainak nem tetszett, hogy olyan témákról nyilatkozott, amelyek nem voltak összhangban a KDH politikájával.

2008 elején távozott az ĽS-HZDS-ből Tibor Mikuš, Nagyszombat megyei elnök. Továbbra is támogatta a koalíciót, új pártot – Új Demokrácia – alapított, amelynek vezére lett.

2008 februárjában négy, a párt politikájával nem megelégedett tag távozott a KDH képviselőklubjából: Vladimír Palko, František Mikloško, Pavol Minárik és Rudolf Bauer. A távozók megalapították a Szlovák Kereszténydemokrata Pártot, amely megbukott, s nem indul az idei választásokon sem.

2008 tavaszán nagy volt a mozgás az SDKÚ-DS soraiban is: Elsőként Martin Kuruc rezignált, majd Juraj Liška és Ľuboš Micheľ követte.

2009 a távozások nagy éve volt az MKP-nál: a pártvezér Csáky Pál politikájával szembei tiltakozásként kilépett a képviselőklubból Bugár béla, Gál Gábor, Bastrnák ibor, Nagy László és Simon
Zsolt.

Az idei év elején az SNS klubját Anton Korba hagyta el.

A Smer-SD az egyetlen képviselőklub, amely a kormánykoalíció legerősebb pártjának egyetlen tagját sem veszítette el. Miroslav Kusý politológus szerint ez arról tanúskodik, hogy a kormánypárt tagjai ki akarták venni részüket a hatalomból.

Pavel Haulík szociológus a legutóbbi választási időszak eddig folyamatát a parlamenti viszonyok alakulása szempontjából kedvezőbbnek ítéli meg, mint az előzőt. A képviselő-vándorlás ugyanis nem befolyásolta a koalíció stabilitását, ami sikernek tekinthető. Ellenkezőleg, az előző kormány a képviselők távoztával kisebbségbe került.

SITA/para