Infarktus okozhatta a vasúti tragédiát?

2010. április 8. - 12:29 | Belföld
A három emberéletet követelő balesetért felelős Cargo vasúti társaság nem nyilatkozik, ez a verzió a dühös vasutasoktól származik
Az elmúlt heti iglói tragikus vasúti szerencsétlenséget infarktus okozhatta. A hírt a Sme napilap mai száma közli. A három emberéletet követelő balesetért felelős Cargo vasúti társaság ugyanis nem nyilatkozik, ez a verzió a dühös vasutasoktól származik. A nyomozást végző szervekhez közel álló emberek ezt tartják az egyik lehetséges logikus magyarázatnak arra, ami egy héttel ezelőtt az iglói vasútállomáson történt, írja a lap.

A mozdonyvezető, aki tapasztalt oktató volt, szerintük abban az esetben is biztonságosan meg tudta volna állítani a mozdonyt, amennyiben annak sebessége a kétszeresére növekszik. Hasonló helyzet a múltban többször adódott, és soha nem történt baj, állítja a lap. „Sajnálom, de egyértelműen a mozdonyvezető okozta a bajt” – nyilatkozta az egyik, magát megnevezni nem akaró vasutas.

A vasutasok, azzal a feltétellel, hogy a lap nem nevezi meg őket, ecsetelték, hogy történt a balesetet. Röviddel dél előtt jött ki a 170-tonnás mozdony a sínekre az elektromos fékrendszer tesztelésére, de erre nem került sor. „Az állomás területén állítólag csak óránkénti 40 km-rel mozgott, ennyi a megengedett – mondta el az egyik vasutas. – Néhány méter után a tolatómunkás arra a vágányra irányította át, amelyen az indulásra kész személyvonat várakozott. Ez nem volt túlságosan vasutashoz illő húzás” – tette hozzá.

A mozdony a vágányon egyre gyorsult, a vonat előtti utolsó métereken 5 kilométerre kellett volna csökkentenie sebességét, ehelyett tovább gyorsult, az ütközés időpontjában állítólag 65 km/h sebességgel haladt. A gyorsulást műszaki hiba okozhatta. Az, hogy mi történt a vasútállomáson, s hogy a mozdonyon valóban tesztelték-e a fékberendezést, továbbra sem ismeretes. Ezt a verziót a Cargo és a rendőrség is vizsgálja.

 - sita/para -