KDH: Bátorság és a megfontoltság

2010. április 10. - 18:22 | Belföld
A Kereszténydemokrata Mozgalom változást akar Szlovákiában, s programja a párt vezetője, Ján Figeľ szerint ehhez kínál megoldást.

A szociális piacgazdaság fejlesztése, a közélet megtisztítása, alkotó jelelgű és megújult társadalom építése, a külpolitika és a védelem – ezek a Kereszténydemokrata Mozgalom választási programjának fő témakörei. Ezeket a párt vezetője, Ján Figeľ a KDH Tanácsának mai zólyomi ülésén vázolta. A pártvezér úgy jellemezte a programot, hogy az a bátorság és a megfontoltság ötvözete.

A Kereszténydemokrata Mozgalom változást akar Szlovákiában, amely „nem a népet szolgálja és nem is az országot”. A párt programja Figeľ szerint ezen akar változtatni, s ehhez kínál megoldást. Az országnak igazi, a szó eredeti értelmében vett gazdaságra és rendre van szüksége. Jó intézőkre, és nem spekulánsokra. „Milyen volt Szlovákia utóbbi négy éve? – tette fel a kérdést. – Mindannyiunkat meglep, hogy mennyire alacsony szintű a közéleti vita, elferdítettek az értékek, a szavak jelentése. A versenyek botrányosak, a kiírás korrupciót rejteget, a jog nem jog többé”.

A KDH konkrét intézkedést javasol az EU-s alapokből történő finanszírozással kapcsolatban. Az adóteher csökkentése mellett az egészségbiztosítás terén is változásokat eszközölne, az egészségügyet az adóból fedezné, ami Figeľ szerint a szolidaritás megnyilvánulása lenne. A munkanélküliség csökkentése érdekében bevezetné az adószünetet azoknak a cégeknek, amelyek alkalmazzák a hosszabb ideje munka nélkül lévő embereket vagy a végzős diákokat.

Egyéves adószünet szerepel a családok megsegítésére irnyuló intézkedések sorában is. Erre az első házasságot kötő újházasoknak lenne joguk. A családot és a házasságot alkotmányos törénnyel kívánják védeni, a szülések számát adókedvezménynel motiválni.

Az egészségügyben bevezetnék a maximális szintet és a beteg bevételétől függő részvételét. A nyugdíjasok esetében ez a szint a nyugdíj két százaléka körül lenne.

A politikai színtér megtisztítását is tervezik a kereszténydemokraták. Ennek keretében korlátoznák a képviselők mentelmi jogát, megakadályoznák az érdekütköztetést, érvényre juttatnák a vagyoneredet bizonyítását, azt, hogy a képviselőknek ne lehessen egyszerre több mandátumuk. Az alkotó jellegű, megújult társadalom felé vezető úton a párt szerint nagyon fontos szerepe van az oktatásba és az egészségügybe fektetett ésszerű beruházásnak. A párt szerint a tanítók átlagbérének a gazdasági bérek felé kellene emelkednie.

A külpolitika és az ország védelme terén a KDH szerint fontos keret és kiindulópont az EU- és a NATO-tagság. A kereszténydemokraták véleménye szerint Szlovákiának aktívabban bele kell kapcsolódnia az EU-döntésekbe.

- sita/para -