Fekete munkát szerveztek, előzetes letartóztatásba kerültek

2010. április 15. - 14:09 | Belföld
A Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság bírája szerdán éjjel elrendelte annak az öt személynek az előzetes letáratóztatását, akik a küldföldi munkások illegális alkalmazásának szervezéséért felelősek. A csoport 2006 óta szervezte a külföldiek foglalkoztatását Szlovákiában.

„A vádlottak között egy szlovák állampolgár van, a többiek ukránok“ – közölte Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője, hozzátéve, hogy mind az öten azonnal panaszt emeltek az előzetesben tartás ellen. Erről a Legfelső Bíróság hivatott dönteni.

A csoport legkevesebb 339 külföldit alkalmazott, akiken 1 750 000 eurót kerestek. Hétfőn a rendőrök négy lakást kutattak át és hét személyt vettek őrizetbe. A két szlovák és öt ukrán állampolgárnak része volt az illegális munka szervezésében. Az ukránok közül egynek volt állandó lakhelye, a többiek átmenetileg tartózkodtak Szlovákiában. Van köttük egy nő is. Ezzel párhuzamosan a rendőrök munkahelyeket is ellenőriztek és 21 ukránt előállítottak.

A csoport állítólag úgy működött, hogy az ún. strómanok nevére három fiktív céget hozott létre. Ezek a cégek aztán ukrán munkásokat toboroztak olyan társaságoknak, akik hajladóak voltak foglalkoztatni külföldieket is. Legalább harmincan voltak, de valószínűleg egyikük sem tudta, hogy illegális munkára használják őket. A fiktív cégek 3,5-től 5 euróig terjedő órabért kaptak, de a siralmas feltételek között elszállásolt munkásoknak ebből csak 1,5 euró jutott. A külföldieket arra kényszerítették, hogy havonta 300 – 400 órát dolgozzanak, sőt, mindjárt az elején 750-től 2 000 euróig terjedő adósságot kellett elismerniük.

A nyomozó nyolc személy ellen emelt vádat, akik közül az egyik – épp a toborzó – külföldön tartózkodik. A tettükért kimérhető szabadságvesztés 12-től 20 évig terjedhet.

sita/para