Mikolaj értelmetlennek tartja a közbeszerzési törvényt...

2010. április 15. - 19:31 | Belföld
Ján Mikolaj tárcája megfellebezte a Közbeszerzési Hivatal döntését, melynek értelmében a minisztériumot 140 ezer euróra bünteti a tankönyvek elkészítéséről és szállításáról megkötött szerződésekeknél történt törvénysértés miatt.

A büntetés a 2008. június 26-án és a 2008. július 3-án megkötött szerződéseket érinti. A hivatal aztért bünteti a minisztériumot, mert a törvény alkalmazásakor élt a kivétel jogával, holott a tankönyvek vásárlására, a könyvekre ez a kivétel nem érvényes, tehát nyilvános versenyt kellett volna kiírni. A tárca szerint viszont nem új kiadványokról, hanem már létező tankönyvek újabb kiadásáról volt szó.

„Értelmetlen dolognak tartom, hogy versenypályázatot írjunk ki olyan tanvkövnek az újrakiadására, amely már létezik“ – hangoztatta Mikolaj.

Fiala Ilona, a Közbeszerzési Hivatal szóvivője igazolta, hogy a minisztérium március 30-án keltezett fellebbezését a hivatal április 6-án megkapta. A határozatot kiadó hatóság 30 napon belül dönthet úgy is, hogy a fellebbezésnek teljes mértékben eleget tesz. „Amennyiben a közigazgatási hatóság 30 napon belül nem tesz eleget a fellebbezésnek, legkésőbb 30 napon belül továbbítja a fellebbviteli hatóságnak.

Az oktatásügyi minisztérium 2008 júniusában kezdte meg a tárgyalásokat a tankönyvkiadóval a könyvek újranyomtatásáról, mert a tárca szerint ezt a kiadót illetik meg a szerzői jogok, a kiadó szerzői joga és a működési engedélye. „A szerzői joggal összehangban jártunk el, s nekem meggyőződésem, hogy a hivatalnak ezt tiszteletben kell tartania“ – jelentette ki Mikolaj.

sita/para