Roma szavazatok vásárlása - előszezonban...

2010. április 15. - 12:45 | Belföld
A Szlovákiai Romák Uniója szerint több helyen már most szavazatvásárlással készülnek a választásokra.

A Szlovákiai Romák Uniója szerint mintegy hat politikai pártot – parlamentit és parlamenten kívülit – érint a szavazatvásárlás ügye. František Tanko, a párt képviselője azonban nem nevezte meg, mely pártokról van szó. A szavazatvásárlásra vonatkozó bizonyítékokat – rendszámokat, fényképeket, neveket majd május második felében, Kassán hozzák nyilvánosságra egy sajtótájékoztató keretén belül.

A vásárlásokra szerintük Rimaszombatban, Nagytapolcsányban, Nyitrán, Nagyrőcén, Tiszócon és Poprádon került sor. Azoknak a romáknak, akik „mögött” nagyobb kolónia áll, 8-9 eurójával kínáltak javadalmazást.

Hatalmas harc lesz a roma szavazatokért, ennek már most is vannak jelei. Biztosan felhasználják ezeket a voksokat és a romakérdést.” - nyilatkozta Tanko.

Az unió 50 önkéntesét kínálta fel a Belügyminisztériumnak, hogy segédkezzenek a helyzet felmérésében, megakadályozva ezzel a roma szavazatok megvásárlását. Szükség esetén több embert is be tudnak vonni a munkába. Amennyiben a minisztérium nem tart igényt a segítségre, úgy önállóan is cselekedni fognak, akár más szervezetekkel összefogva is.

A Szlovákiai Romák Uniója Tanko szerint apolitikus szervezet, mely semmilyen politikai párttal nem kötött választási szövetséget, de ha valaki meggyőzi őket, hogy érdemben képviselik majd a romák ügyét, úgy hajlandóak lesznek azt támogatni. Az eddig őket megszólítókat visszautasították, mivel az elmúlt négy évben nem tettek semmit.

- sita/para -