"Csináljuk jobban!" - bemutatta választási programját a Híd

2010. április 16. - 13:26 | Belföld
Bugár Béla elmondta, a Híd programjában nemcsak egy réteggel kíván foglalkozni, hanem mindegyikkel. A választási lista 18-as száma szerintük szimbolikus, a felnőttkort jelképezi.

Amint arról Bugár Béla pártelnök beszámolt, a programnak több fejezete van és mindegyiknek megvan a szakmai felelőse. A pártnak nem az a célja, hogy a lakosságnak csak egy rétegét vagy csoportját tartsa szem előtt, hanem gondol valamennyi rétegre. Programjában ezért részletesen foglalkozik a munkanélküliséggel, a gazdasággal, a nyugdíjbiztosítással, a fiatalokkal, a kisebbségi jogok védelmével, az egészségüggyel és a korrupcióval.

Bugár szerint a tizennyolc prioritás nem sok. „Pártunk a 18-as számot kapta, aminek jelképes értéke van. Ezt nem hagyjuk elvenni“ – tette hozzá Bugár. Szerinte a 18-as szám a felnőttkort jelképezi és a pártja számára ez azt jelenti, hogy felnőttkorba ért, kész a megmérettetésre. „Valamikor megjön majd a 18 százalék is. Most azonban azt mondom, hogy nyolcra van esélyünk“ – mondta a választási célkitűzésekkel kapcsolatban Bugár.

Ivan Švejna alelnök szerint azonban a párt elsődleges prioritása a nagyarányú munkanélküliség megoldása. Hosszútávon Szlovákiában a munkanélküliségnek nem kellene meghaladnia az 5 százalékot. A munkanélküliség arányától függ ugyanis a társadalom fejlődése. Švejna hangsúlyozta az öregségi nyugdíjak emelésének és a nyugdíjak valorizálási rendszere megváltoztatásának fontosságát is.

Simon Zsolt, a párt alelnöke Szlovákia régióinak esélyegyenlősége mellett szállt síkra. Szerinte ki kell használni az ország jó termőföldjét, s ezzel párhuzamosan lehetővé kell tenni, hogy minden régióba eljusson az autópálya vagy a gyorsforgalmi utak. A párt támogatja az SK minőségi védjegyet és az áruházláncok hatékony ellenőrzését szorgalmazza.

A Híd párt egy szlovák-magyar megértési alap létrehozását is javasolja. „Az alap célja az lenne, hogy elősegítse a jobb megértést a szlovákok és a magyarok között Szlovákiában, illetve Szlovákia és Magyarország között állami szinten“ – mondta Rudolf Chmel, a Híd alelnöke. „Szeretnénk hozzájárulni a szlovák-magyar viszony javításához, amely ma a mélyponton van. Azt is mondhatjuk – ha úgy tetszik – hogy a szlovák-magyar kiegyezésre törekszünk“ – jegyezte meg az alelnök. Chmel szerint az ifjúságra kell összpontosítani a figyelmet, szükség lenne bilingviális iskolákra, valamint a szlovák és a magyar fiatalok találkozóira és csereakcióira. Az alap támogathatná továbbá a közös cselekvést az oktatásügyben, a tudományos, a kulturális és a művészeti tevékenységben.

A párt startlakásokat adna a 35 éven aluli fiataloknak és a kisgyermekes családoknak. Pfundtner Edit szerint, aki a fiatalok lakhatási problémáinak programcsomagját állította össze, céljuk a családalapítás kedvező feltételeinek megteremtése és a fiatalok kivándorlásának megakadályozása is.

SITA/para