Mečiar-ellenesek támadása...

2010. április 21. - 11:24 | Belföld
A sajtó a választások előtt a semmiből is korbácsot akar fonni, véli Vladimír Mečiar, az ĽS-HZDS elnöke a mezőgazdasági minisztérium egyik vitás szerződésével kapcsolatban.
„Azok a szerkesztők és hírközlő eszközök művelik ezt, akik és amelyek már hagyományosan Mečiar-ellenesek“ – jelentette ki a pártelnök a SITA hírügynökségnek adott mai nyilatkozatában. Mint mondotta, még Zdenka Kramplová miniszterasszony kötött egy olyan szerződést, amely az állam számára nagyon előnytelen volt. Ezt megállapította a Közbeszerzési Hivatal is. „Kramplová ezért választási lehetőséget kapott – vagy megváltoztatja a szerződést, vagy lemond tisztségéről. Kramplová önként, írásban nyújtotta be a lemondását“, mondta Mečiar.

Mečiar szerint Kramplová utódja, Stanislav Becík időszűkében vádat emelt a szerződés érvénytelensége miatt. „A vádhoz azonban sem a Közbeszerzési Hivatal, sem az ügyészség nem csatlakozott. A következő miniszter a megállapodás lehetőségét kereste“, hangsúlyozta Mečiar. Amint elmondta, ennek a megállapodásnak az értelmében marad a korábbi szállító és megrendelő. „Az elvégzendő munka mennyisége, s ezáltal a teljesítmény növekszik, a fizetség viszont csökken. 300 millió koronáról volt szó. Ha hozzászámoljuk a többletmunkát és a hozzáadott értékadó csökkenését, a megtakarítás 400 millió korona lehetett volna. Ez körülbelül az az összeg, amelyért Kramplovát érte a bírálat. Ez a helyzet a szerződés módosításával állt elő. S csodák csodája, az állami kiadások csökkentése miatt előkerült a korrupció gyanúja. Egy kissé fejre állították az egészet“, jelentette ki a HZDS elnöke.

Mečiar azt hangsúlyozta, hogy az ĽS-HZDS miniszterei önálló emberek és a szerződések megkötéséhez nincs rá szükségük. „Én csak azt követően kértem tájékoztatást, amint a sajtóban megjelent a bírálat. S megkaptam annak az információnak a másolatát, amelyet a sajtóhoz juttattak el. Ennyi közöm van az egészhez. Amint új bizonyítékok lesznek, lehet, hogy az én véleményem is megváltozik. De ha azt látom, hogy ugyanazon a szerződéses viszonyon valaki 400 millió koronát takarít meg az államnak, nincs okom rá, hogy ne higgyek neki, hiszen az állam érdekében cselekszik“ vélekedett Mečiar.

A sajtóban megszellőztetett értesülések szerint a Columbex cég még 2008-ban 30 millió eurót érő megrendelést kapott a mezőgazdasági minisztériumtól. A Közbeszerzési Hivatal szerint a tender meghirdetése nem volt áttekinthető és törvényellenesen bonyolították le. Stanislav Becík 2008 novemberében a bíróságon támadta meg a dolgot. A vádat néhány nappal ezelőtt vonta vissza a jelenlegi miniszter, Vladimír Chovan. A Columbex-szel Chovan a szerződés kiegészítésében állapodott meg és hozzálátott a teljesítéséhez. Chovan szerint ugyanis a minisztérium valószínűleg elvesztette volna a pert. Szerinte a Közbeszerzési Hivatalnak kellett volna vádat emelnie, de a hivatal azt állítja, abban állapodtak meg, hogy a minisztérium emel vádat.

- sita/para -