Hazafiassági törvény: Tiltakozzanak a szlovákiai magyarok is!

2010. április 22. - 10:05 | Belföld
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Koordinációs Bizottsága ajánlást fogadott el a hazafisági törvény keddi újratárgyalásával kapcsolatban.

Az ajánlás lényege a következő:

“Kedden, április 27-én reggel, az iskolakezdés előtt a középiskolás és felső tagozatos diákok, tanulók és szüleik, rokonaik, hozzátartozóik az iskolák előtt gyülekezzenek és fejezzék ki tiltakozásukat a hazafisági törvény újbóli elfogadása ellen. A tiltakozás ezen részének a megszervezését a szülői szövetség vállalta magára és a következő napokban önálló lépéseket fog tenni ennek érdekében.
Ugyanaznap, tehát kedden, Pozsonyban a parlament előtt egész nap tüntetés zajlik, amit pozsonyi szlovák diákok szerveznek. Jó lenne, ha pozsonyi magyarok, pozsonyi magyar diákok, egyetemisták, és a környékbeli magyarok minél nagyobb létszámban csatlakoznának ehhez a tüntetéshez, amelynek a legfontosabb része délután négy órakor kezdődik. Minél többen legyünk ott, mert ez a törvény valóban borzalmas, az első betűjétől az utolsóig.”

A Koordinációs Bizottság figyelmeztet arra az elemzésre, amely az SZMK Ivan Gašparovič köztársasági elnöknek írt levelében található. (A levél elolvasható a www.jogsegely.sk honlapon, a Kerekasztal dokumentumai között.) A törvény szövege hozzáférhető a parlament honlapján ezen a címen: http://www.nrsr.sk/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=4&ID=1521

A törvény első bekezdésére, amely a hazafiságot a (szlovák) nemzeti tudat, nemzeti öntudat és nemzeti identitás részének tekinti, és ezt a törvény második bekezdése értelmében minden egyes szlovákiai polgárra vonatkoztatja. A nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok a törvény szempontjából tehát nem léteznek, csak akkor, ha a szlovák nemzettel azonosulnak.

Ha ezt a törvényt most újból elfogadják, semmilyen új felállású kormány vissza nem csinálja, ugyanúgy, mint az államnyelvtörvény vagy a területi felosztás esetében történt. Ezért most kell megakadályozni az életbe lépését.

Petőcz Kálmán