Mikolaj szerint túl sok tantárgyat tanítanak magyarul

2010. április 22. - 09:59 | Belföld
Az oktatásügyi miniszter szerint túl sok tantárgyat tanítanak a szlovákiai magyar iskolákban magyarul, s ezért a gyerekek nem tanulnak meg jól szlovákul.
"Nyíltan kimondom, nem tartom helyesnek, hogy a magyar tannyelvű iskolákban az összes többi tantárgyat (szlovákon kívül) magyarul oktatják. Legalább a történelmet és néhány szaktantárgyat terminológiai okok miatt szlovákul kellene oktatni" - jelentette ki Ján Mikolaj abban az interjúban, amelyet a Sme közölt.

Mikolaj úgy véli: a szlovákiai magyar iskolákban a magyar nyelvű oktatás túldimenzionált, bővítésére nincs szükség. Az elmúlt időszakban viszont két órával emelték a szlovák nyelv oktatását, s ezzel a tárcavezető szerint a magyar iskolákban az államnyelv ugyanarra a szintre került, mint a diákok anyanyelvének oktatása.

Mikolaj ugyanakkor elismerte, hogy a magyar iskolák oktatási színvonala magas.

"Ez a nemzetiségi oktatás legerősebb oldala, ezért ezen a téren nem volt szükség semmiféle intézkedésre" - válaszolta arra a kérdésre, hogy mit tett a tárca a magyar iskolák oktatási színvonalának az emelése érdekében, miután ez a kormányprogram része volt.

Míg Mikolaj kedvezően ítélte meg a szlovákiai oktatásügy elmúlt négy évét, a Sme elemzésében másként látja a helyzetet. A lap azt írja, hogy a szlovák nemzeti párti (SNS) miniszter "olyan területnek használta a tárcát, amelyen az SNS harcot folytatott a nemzeti (magyar) kisebbség ellen". Az újság szerint ebbe a kategóriába tartozik a hazafiassági törvény is. Mikolaj az interjúban "fontosnak és szükségesnek" nevezte ezt a sokat vitatott jogszabályt.