Slota: Mikloško adja vissza a magyar kitüntetést

2010. április 22. - 18:23 | Belföld
František Mikloško független képviselő adja vissza a Magyar Köztársaságtól kapott Eszterházy János Díjat. Ezt javasolja neki Ján Slota, az SNS elnöke. A nemzetiek vezére így válaszolt a KDH-nak arra a javaslatára, hogy Slota kérjen bocsánatot Mikloškotól, amiért március elején, a Szegedi Csanád EP-képviselőnek a kijelentéseire reagáló nyilatkozat vitájában undorító, ronda sátánfajzatnak nevezte őt.

„Mikloško, te sátánfajzat, te undorító, ronda alak, mi ezt megbocsátjuk neked, mert szellemi fogyatékosnak tartunk“, jelentette ki a szenvedélyekkel teli vitában Slota, akinek pártja a nyilatkozat elfogadását javasolta. Mária Sabolová, a KDH képviselője szerint a nemzetiek vezérének kijelentései túllépték a tisztesség határát és belegázolnak az emberi méltóságba.

Mikloško a magyar parlamentben vette át az Eszterházy János Díjat, tehát annak a politikusnak az emlékére adományozott kitüntetést, aki a trianoni határok revízióját követelte és köszöntötte a Kassára érkező Horthy Miklóst. Azt a Horthyt, akinek a hadserege 1939-ben megtámadta Szlovákiát, emlékeztet az SNS elnöke.

Szavai szerint ráadásul Mikloško megszavazta, hogy a szlovák parlamentben magyarul is beszélhessenek. „Én szlovákként ezzel soha nem fogok egyetérteni. Ha a KDH ilyesmit kér, akkor előbb ő kérjen bocsánatot a Magyar Koalíció Pártjával való kollaborációjáért a kormányban“, jegyezte meg Slota. Szerinte az SNS soha nem fog együttműködni azokkal, akik a Szlovák Köztársaság ellen munkálkodnak.

A KDH javaslatát a jövő héten szerdán tárgyalja meg a parlament mandátumvizsgáló és mentelmi bizottsága.

sita/para