Fico jelkép-törvényét elfogadták, Slota hazafiassági törvényét elutasították

2010. április 27. - 16:23 | Belföld
Elfogadta az állami jelképekről szóló módosított törvényt a pozsonyi parlament kedden. A kormányfő javaslatára a jogszabályba beépítették a sokat vitatott hazafiassági törvény több elemét is.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által kidolgozott hazafiassági törvényt, amelyet Ivan Gašparovič államfő alapvetően csak hatályba lépésének tervezett dátuma (április elseje) miatt vétózott meg, a honatyák elutasították.

Az ellenzék mindkét törvényt elutasította, a szavazáskor képviselőik nem voltak jelen az ülésteremben.

Az állami jelképekről szóló törvény módosítását hétfőn vitatta meg és hagyta jóvá a Robert Fico vezette kormány; kedden a parlament gyorsított eljárásban tárgyalta meg és hozott döntést róla.

A 150 tagú testületben a jelképekről szóló törvényt 80 koalíciós honatya szavazta meg, ami elég volt az elfogadásához. A hazafiassági törvényt ezúttal csak 29 képviselő támogatta, ami azt jelenti, hogy megbukott.

Ján Slota, az SNS elnöke pártja keddi sajtóértekezletén élesen bírálta Ivan Gašparovič államfőt, amiért megvétózta a hazafiassági törvényt, s az így újbóli szavazásra visszakerült a parlamentbe. Slota szerint Fico és Gašparovič megegyezett egymással. Slota úgy fogalmazott, hogy Fico húzása "övön aluli ütés volt" pártjával szemben.

A módosított törvény értelmében az állami, az egyházi és a magániskolákban a megfelelő helyen elhelyezik az állami zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány bevezetőjét. A hazafiassági törvény csak az állami iskolákra vonatkozott volna, de a jelképeket minden osztályban el kellett volna helyezni.

A módosított törvénynek megfelelően az állami zászlót és az alkotmány bevezetőjét azokban a helyiségekben is el kell helyezni, ahol a különböző szintű önkormányzatok üléseznek.

A himnuszt a parlament, a kormány és az önkormányzati képviselő-testületek ülése előtt el kell majd játszani. Az iskolákban a tanév kezdetén és a tanév végén hangzik majd fel a himnusz. A hazafiassági törvény szerint minden hét elején el kellett volna játszani.

Az állami jelképekről szóló törvény módosításai szeptember elsején léptnek életbe, Gašparovič aláírását formalitásnak lehet tekinteni.

A hazafiassági törvénytől eltérően a jelképekről szóló módosított jogszabály az állami alkalmazottakat nem kötelezi hűségeskü tételére új munkahelyük elfoglalásakor. A himnuszt sem kell eljátszani minden sportesemény előtt, csak a fontosak előtt. A közszolgálati televízióban és rádióban éjfél körül kell eljátszani a himnuszt.

Az MKP az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát hétfői nyilatkozatában a hazafiassági jogszabály "szemfényvesztő másolatának" minősítette. Az MKP a kormánypártok e témában folyó versengését nevetségesnek, a 21. század Európájához méltatlannak tartja. A törvénymódosítás előkészítetlen és átgondolatlan, az elfogadás módja, a gyorsított eljárás pedig Szlovákia polgáraira nézve sértő.

A szlovákiai magyarok kedden reggel országszerte tüntettek a hazafiassági törvény ellen. Egy felmérés szerint Szlovákia lakosságának majdnem kétharmada - 63,7 százalék - elutasította, feleslegesnek minősítette a hazafiassági törvényt.

MTI/para