Hazafiassági törvény - második olvasatban a javaslat

2010. április 27. - 16:37 | Belföld
A parlament képviselői második olvasatba utalták az állami jelképekről szóló törvény módosító javaslatát, amelynek tartalma részben azonos az SNS által előterjesztett hazafiassági törvényjavaslattal.

Robert Fico kormányfőnek a Szlovák Köztársaság szimbólumairól szóló törvény módosító javaslatát Ján Mikolaj oktatási miniszter ismertette. Azokban az iskolákban, ahol az állami tanterv szerint oktatnak, kötelezővé teszik, hogy minden osztályban elhelyezzék a szlovák zászlót, a himnusz szövegét és az alkotmány preambulumát. Az ország zászlaja és az alkotmány preambuluma azokban a helyiségekben is kötelező, amelyekben a községi, városi vagy megyei önkormányzatok üléseznek.

A himnusz ezentúl a parlament, a kormány és az önkormányzatok első és utolsó ülése előtt is felhangzik. A Slota-féle törvényjavaslat, amelyet az államfő visszautalt a parlamentbe, azt indítványozta, hogy a honatyák minden ülés előtt hallgassák meg a himnuszt. Szeptembertől az iskolákban a tanévnyitó és -évzáró ünnepségek alkalmával is kötelező lesz eljátszani a szlovák himnuszt. Az SNS eredetileg azt javasolta, hogy a diákok a tanítás kezdetén minden hétfőn hallgassák meg a himnuszt. A kormány módosító javaslata arra is kötelez, hogy tartsuk tiszteletben a szlovák állami szimbólumokat.

A közalkalmazottaknak a SNS-féle javaslattal szemben nem kell hivatalba lépésnél hűségesküt tenniük. A nemzeti sportszövetségek rendezvényei előtt sem kötelező a himnusz, a javaslat csak a nagyobb sportesemények kezdete előtt indítványozza a himnusz eljátszását. A Szlovák Televízióban és a Szlovák Rádióban mindennap 23:30 és 00:30 óra között csendül fel a himnusz.

SITA