Pravda: Orbán jelszavai mögött Nagy-Magyarországot érezni

2010. április 27. - 11:00 | Belföld
A következő években biztosan felerősödik a "magyar probléma" Közép-Európában, mert Orbán Viktor és a Fidesz nyilatkozatai és jelszavai mögött jól látható Nagy-Magyarország terve - állította keddi elemzésében a Pravda című független szlovák lap.

"Kívülről Orbán hatalma eléggé ijesztőnek tűnik. Különös tekintettel a nacionalisták végső céljára: Nagy-Magyarország létrehozására. Ezt a ki nem mondott, de jól látható célt a Fidesz minden jelszavából érezni" - írja Dag Danis, a szerző.

Szerinte Orbánnak először belülről kell megszilárdítania Magyarországot, s csak azután engedheti meg magának a konfrontációt a szomszédos államokkal, amelyek területén jelentős lélekszámú magyar kisebbségek élnek. "Ráadásul akkor sem kell majd attól tartani, hogy a magyar probléma kicsúszna az ellenőrzés alól, és áttörné a háború utáni tabut, a határok sérthetetlenségét. Ehhez Magyarország mindig nagyon gyenge és kicsi lesz, s rá lesz utalva a nagyobb játékosok segítségére. Például Németországéra..." - fejtegeti ki a lap.

A szerző úgy látja: Orbánnak belátható időn belül nem lesz elég ereje ahhoz, hogy szomszédait fenyegesse, ahhoz azonban elég erős lesz, hogy Nagy-Magyarország témájával problémákat okozzon Közép-Európában.

Az Orbán-kormánynak, legalábbis időnként, az erejét is ki kell majd mutatnia a szomszédok felé, mert a Fidesz lényegében nacionalista, s most ráadásul a szélsőséges Jobbik nyomása alatt lesz. Ezzel összefüggésben a szerző megjegyzi: a szlovák-magyar kapcsolatokban problémákat okozhat a Fidesz politikai terjeszkedési szándéka a kisebbségi magyarok körében, valamint a hozzá közel álló Sólyom László elnök meghívás nélküli látogatásai, amelyek Orbán programjának megvalósítását, a magyarok egyesítését szolgálják. Mindez a magyar szélsőségesség expanziójához vezethet a szlovákiai magyar kisebbség köreiben.

"A magyar probléma a legközelebbi években biztosan erősödni fog. Az új szlovák kormánynak hideg fejjel azt kell elérnie, hogy a magyar radikalizmus erősödése csak intenzív, s ne pedig extenzív legyen. Lefordítva: területi..." - zárja elemzését a Pravda.

sita/para