Slota már panaszkodhat az alkotmánybíróság előtt a kétnyelvű tankönyvek miatt

2010. május 3. - 15:20 | Belföld
Ján Slota bejelentette, a jövő hét folyamán eljuttatja beadványát a tankönyvekben szereplő földrajzi nevek használatáról az alkotmánybíróságra, ugyanis sikerült összegyűjteni a szükséges 30 képviselői aláírást.

Az oktatásügyi törvény módosítása ellen kezdetben az SNS az ĽS-HZDS-szel karöltve harcolt, utóbbi azonban elállt eme ambícióitól, saját közlésük szerint a Smer-SD koalíciós partner iránti lojalitásból. Slota vasárnap közölte, a beadványt Mečiar pártjának képviselői is aláírták, azt viszont nem árulta el, kikről van szó. Hogy miért változtatták meg nézőpontjukat, nem világos. Az alkotmánybírósági beadványhoz 30 aláírás szükséges, az SNS-nek viszont csak 18 képviselője van. Slota állította, hogy más pártok nem támogatták a beadványt.

Az ĽS-HZDS tavaly júniusban jegyezte meg, hogy a tankönyvekben szereplő földrajzi kétnyelvű használata alkotmányellenes. Sem nekik, sem az SNS képviselőinek nem tetszett, hogy a tankönyvekben első helyen szerepel a magyar megnevezés, majd azt követi a szlovák. 

SITA/para