Kaliňák továbbra is állítja, hogy Hedvig hazudott, és indokolt volt a dunaszerdahelyi rendőrattak

2010. május 5. - 13:37 | Belföld
Az állam négy éve nem tudja bizonyítani, hogy Malina Hedvig hazudott az ellene elkövetett támadással kapcsolatban, Robert Kaliňák belügyminiszter pedig fenntartja akkori véleményét.

A Sme napilapnak adott interjúban elmondta, továbbra is azt állítja, hogy Hedvig hazudott, és ezt támasztják alá a bizonyítékok is. Hozzátette, nem tartja az egészet hazugságnak, egy része igaz lehet, a többi része pedig pontatlan. Elmondta azt is, hogy senkit nem vádol bűncselekménnyel, csak szerinte a lány ezt kitalálta.

A lap riportere rákérdezett, miért állították, hogy a lány hazudott, mikor a nyomozás még le sem zárult: "Az, hogy hazug, nem függ össze azzal, hogy elítélik-e hamis vallomástételért. Nem minden hazugság bűncselekmény" - így Kaliňák. 



Majd felvetették neki, hogy míg Malina Hedvig ügyében azonnal hazugnak kiáltották ki a lányt, addig a faliújságtender vagy az emissziók ügyében még csak nem is gyanakodtak. Utóbbi esetben azzal védekezett, hogy a következményeket levonták, és minisztereket hívtak vissza. 

Robert Fico korábban azt állította Ján Slotáról, hogy a politikában szedte meg magát. A kérdésre, hogy ezt miért nem vizsgálja senki, a belügyminiszter úgy válaszolt, hogy nincs konkrét bűncselekmény.

Kérdőre vonták a belügyminisztert a "bombafutárral" kapcsolatban is, hogy megfordult-e a fejében a lemondás. Úgy reagált, ha minden rendőr személyes kudarca után le kellene mondania, akkor ez kéthavonta megtörténhetne. "A testület 0,64%-a a fekete bárány, az én feladatom a többiek védelme. Elődeim esetében óriási baklövések történtek, sőt, rendőri hibából emberek haltak meg, és senkit nem szólítottak fel lemondásra" - mondta. 

Kaliňák a dunaszerdahelyi rendőrattakról is nyilatkozott. A kérdésre, hogy létezik-e a felvétel, amely igazolná a rendőrök támadását, annyit mondott, részben látszik a felvételen, hogy előbb a szurkolók támadtak. "Egész jól látni, de a minőség nem ideális, és nagyobb felbontásban önök kétségbe vonnák. Sajnos az inkriminált részt kitakarják a lobogók. Az ügyészség és a védelmi bizottság is indokoltnak találta, és ezzel az ügy számomra le van zárva" - hangsúlyozta a belügyminiszter.

Sme.sk/para