Aktív a köztársasági elnök

2010. május 6. - 12:30 | Belföld
Ivan Gašparovič részvéttáviratban biztosította Nigéria népét Szlovákia együttérzéséről. Az 58 éves Umaru Yar'Adua nigériai elnököt korábban vitatott körülmények közt választották meg.

A részvéttáviratban foglaltak szerint a köztársasági elnök úgy saját, mint a Szlovák köztársaság állampolgárai nevében őszinte részvété fejezte ki Nigéria polgárainak, valamint a néhai elnök családjának.

„Bízom abban, hogy a nigériai nép méltóságteljesen veszi tudomásul ezt a nagy veszteséget és hogy a Nigériai szövetségi Köztársaság és a Szlovák Köztársaság közti kapcsolatok a kölcsönös siker és előnyök szellemében fejlődnek majd.”

Umaru Musa Yar'Adua nigériai elnök hosszú betegség után, 58 éves korában hunyt el.

A muszlim vallású államfőt csütörtök délután helyezik végső nyugalomra szülővárosában, az ország északi részén fekvő Katsina településen. Az országban hétnapos gyászt hirdettek, és csütörtök munkaszüneti nap lesz Nigériában.

Yar'Adua szívbetegsége miatt több hónapja nem vett részt a politikai közéletben. Tavaly november óta szívproblémák miatt kezeltek Szaúd-Arábiában. Február végén tért vissza Abujába, de hazatérése után sem jelent meg a nyilvánosság előtt. Orvosa közleménye szerint szívburok-gyulladásban szenvedett.     
Az elnök egészségi állapota évek óta aggodalmat keltett Nigériában. Az államfőt korábban vesebántalmakkal kezelték, s a 2007-es elnökválasztási kampány idején légzési elégtelenség miatt Németországban gyógyították.

Az 58 éves elnök távolléte az alkotmányos válság szélére sodorta a nyugat-afrikai országot: a betegeskedő Yar'Adua ugyanis hónapokig nem volt hajlandó hivatalosan alelnökére ruházni az államfői tisztséget, és nem lehetett tudni, hogy ki felügyeli valójában az államügyeket. A parlament végül február elején kérte fel Goodluck Jonathan alelnököt, hogy átmenetileg lássa el az államfői feladatokat, véget vetve ezzel a belpolitikai bizonytalanságnak.

Az alkotmány szerint az államfő halála után az alelnöknek kell letennie az elnöki esküt, és meg kell neveznie alelnökét. Mandátumuk a 2011 áprilisában esedékes választásokig szól.

Umaru Musa Yar'Adua 1951-ben született az észak-nigériai Katsina városban, ismert politikusi családnak volt a sarja. Édesapja miniszter volt az ország első, függetlenedés utáni kormányában, bátyja pedig az 1976-79 között regnáló Obasanjo-kormánynak volt a második embere. Umaru Musa Yar'Adua vegyésznek tanult, az üzleti életben, majd a politikában próbált szerencsét. Ő volt Nigéria első, egyetemi diplomával rendelkező elnöke, s egyben az első olyan nigériai államfő, aki egy ugyancsak demokratikusan megválasztott elnöktől vehette át a vezetést, igaz, az őt hatalomra juttató voksolás tisztaságát megfigyelők kétségbe vonták.

Yar'Adua 2007. május 29-én tette le a hivatali esküt, és elődje által megkezdett piaci reformok folytatását ígérte. Bírálói szemére vetették, hogy az ígéretekkel ellentétben elnöksége idején lelassult az átalakulás folyamata. Elemzők legnagyobb érdemének tekintik, hogy sikerült viszonylagos békét elérnie a Niger-folyó deltájában, Afrika legnagyobb olaj- és gáztermelő vidékén.

 - sita/mti/para -