Csáky: Átlag alatti a kisebbségek jogbiztonsága Szlovákiában

2010. május 11. - 14:00 | Belföld
Csáky Pál szerint a nemzeti kisebbségek, elsősorban a magyarság helyzetének jogbiztonsága Szlovákiában alatta van az európai átlagnak és szokásoknak.

"Európa nyugati felének szinte minden államában ez a színvonal magasabb. Hiányoznak a jogi garanciák. Az Európa Tanács (ET) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is felhívták a figyelmet arra, hogy nincs kisebbségi törvény" - jelentette ki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke abban az interjúban, amelyet a TASR hírügynökség közölt kedden. A politikus megjegyezte: ez a helyzet méltatlan egy jogállamhoz.

Az MKP a következő választási időszakban szeretné elérni, hogy Szlovákiában megszülessen a kisebbségi törvény és kiépüljenek a szükséges intézmények.

"Ha ezeken a területeken sikerül előbbre lépnünk, az nagyon pozitív fejlemény lenne" - jegyezte meg Csáky. Úgy véli, hogy feltétlenül szükség van az államnyelvtörvény megváltoztatására. Erre két utat lát: vagy módosítják az államnyelvtörvényt és a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is, vagy teljesen új jogszabály születik.

A magyar politikusnak meggyőződése: csak idő kérdése, mikor módosul Szlovákiában a hivatali kisebbségi nyelvhasználatot 20 százalékos lakossági arányhoz kötött küszöb. Azt állította, hogy ő ezt még a Mikuláš Dzurinda vezette kormány alelnökeként szorgalmazta. A küszöb átértékelésére az ET miniszteri bizottsága is felszólította Szlovákiát.

Csáky aláhúzta: a tízszázalékos küszöb nem elsősorban a magyarok, hanem a többi szlovákiai kisebbség - a ruszinok, az ukránok, a németek és a lengyelek - számára fontos. A küszöb csökkentése szerinte pozitív gesztus lehetne irányukban.

MTI/para