Igazolatlan órák esetén megvonná a családi pótlékot az SaS

2010. május 11. - 13:25 | Belföld
A Szabadság és Szolidaritás Párt esetleges júniusi választási sikere után javasolni fogja, hogy már egy tanitási óra igazolatlan mulasztása esetén csökkentsék a szülők juttatását, húsz óra esetén teljesen vonják meg tőlük a juttatásokat.

Sulíkék úgy gondolják, hogy az internátusok létrehozása helyett jobb lenne a roma gyerekeket családi környezetben tartani és a juttatásokat szigorúan az iskolalátogatáshoz kötni. "Szeretnénk bevezetni a kötelező kétéves iskola előtti nevelést, konkrétan a szociálisan rászoruló közösségek gyermekei számára, ez tehát annyit jelent, hogy nem általánosan szeretnénk ezt bevezetni" - mondta Lucia Nicholsonová, a SaS pártból.

A SaS elsődlegesen a közösségi dolgozók hálózatának kiépítésére szeretne összpontosítani. "Jó lenne, ha minden településen létrejönne egy közösségi központ úgy, hogy egy közösségi dolgozó öt vagy hat családról gondoskodna, ezt a közösségi központokban már működő harmadik szektorral, alapítványokkal szeretnénk elérni" - magyarázta Nicholsonová.

A közösségi dolgozó iskolakerülés esetén lépne közbe a családoknál. A SaS elképzelése szerint reggel iskolába vinné a gyerekeket, délután a közösségi központban segítene nekik a leckeírásnál és felkészítené őket a tanításra. A párt délelőtt a központokat óvodaként használná, délutánonként napköziként szolgálnának.

A tervezet a SaS szerint alternatíva lenne a bentlakásos iskolák projektjéhez, melyet a SMER szorgalmaz. Nicholsonová külföldi tapasztalatairól beszélt, Kanadában a bentlakásos iskolák nem váltak be. A SaS választási programja szerint a közösségi központokat alapítványok, vállalatok vagy magánszemélyek is működtethetnék.

A SaS nem hajlandó romaproblémáról beszélni. Azzal érvell, hogy a romák egy része integrálódott és nem jelent problémát. Ezért a párt inkább a szociálisan rászoruló közösségkeről és településkről beszél.

SITA/para