Štefan Hríb szerint a '89 előtti időkbe repít a Lampa szankcionálása

2010. május 11. - 13:45 | Belföld
A Szlovák Sugárzási Tanács szankcionálta a Joj televíziót a Lampa című vitaműsor egy novemberi adása miatt, amelyben Štefan Hríb és vendégei a rendszerváltás óta eltelt időszakról beszélgettek.

A meghívott vendégek közt volt Martin M. Šimečka író és publicista (a Sme napilap egykori főszerkesztője), Peter Zajac irodalomtudós, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen (Verejnosť Proti Násiliu) egyik alapítója, jelenleg az OKS elnöke.

Štefan Hríbbel vitáztak a kommunista rezsimbeli rabságról, korlátokról, a november 17-i eseményekről, valamint az ezt követő politikai elitről, de szóba került a "mečiarizmus" is. Mindezt a Joj Plus csatornán november 16-án.

"A tanács szerint sérült a pártatlanság és az objektivitás követelménye" - indokolta a döntést Ľuboš Kukliš, a tanács igazgatósági irodájából. Konkrétumot azonban nem közölt. Elmondása szerint emellett megsértették a törvény egy rendelkezését, amely megtiltja a politikai-publicisztikus program szponzorálását. Ezért a két törvénysértésért a csatorna figyelmeztetést kapott. 

Az adás formátuma "nem formális vitaműsor nyitott végkifejlettel", a tanács tagjai ezt átértékelték politikai publicisztikának, amelyre a törvény szerint szigorúbb rendelkezések vonatkoznak. Például épp az említett pártatlanság és objektivitás, valamint a nézeteknek és kommentároknak el kell különülniük hírközléstől. Amennyiben nem történt volna meg a rekvalifikáció, nem szabhattak volna ki szankciót.

Peter Abrahám, a tanács jelenlegi tagja, egykori vezetője a döntés ellen van. Szerinte ugyanis nem történhet effajta rekvalifikáció. Úgy véli, ez precedenst teremt, amely alapján a későbbiekben más típusú adásokat is ide sorolhatnak. Hasonló esetként említette a Markíza tévé Paľba című nyomozati adását, amelyet szintén átértékeltek, miután az egy riportműsorában kétségbe vonta a mentőautók beszállítására kiírt tendert.

A tanács elnöke, Miloš Mistrík nem kommentálta a döntést, mindössze annyit mondott, a többség szavazata alapján született.

"A Lampában az elmúlt húsz évről beszélgettünk, az akkori történések két szereplőjével. Az adást követően pedig azonnal sugároztunk egy dokumentumfilmet az emberek visszaemlékezéseiről az első szabad hónapokról Csehszlovákiában" - mondta felháborodva Štefan Hríb műsorvezető. "Ha ez a tanács szerint "politika", ami miatt szankcionálni kell, akkor a tanács visszarepít minket az 1989 előtti időkbe. Sőt, amennyiben az akkori szereplők részvétele a pártatlanságot és objektivitást sérti, és ezt a kommunisták részvétele egyensúlyozná ki, akik a rabló rendszer összeomlása ellen voltak, akkor a tanács nem érti, mit történt 1989-ben, és minek köszönhető egyáltalán a léte" - fejtette ki Hríb.

Sme.sk/para