Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét

2010. május 13. - 08:44 | Belföld
Szlovákia konzultációra hazarendelte budapesti nagykövetét amiatt, hogy a leendő magyar kormány módosítani készül az állampolgársági törvényt, amely magyar állampolgársághoz juttathatja a szomszéd országokban élő magyarokat - jelentette szerdán a ČTK hírügynökség a szlovák miniszterelnöki hivatalra hivatkozva.
Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője az MTI érdeklődésére telefonon megerősítette, hogy hazarendelték konzultációra Peter Weiss budapesti nagykövetet. Az intézkedés oka, hogy a leendő magyar kormány nem kíván konzultálni a szlovák állampolgárokat is érintő kettős állampolgárságra vonatkozó törvényről.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a nagykövet hazarendelése konzultációra szokásos diplomáciai eljárás, de egyben azt is jelzi, hogy probléma van a kétoldalú kapcsolatokban.

Peter Stano elmondta, hogy Robert Fico kormányfő csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyen ismerteti a szlovák kormány álláspontját a kettős állampolgárságra vonatkozó magyar törvénnyel kapcsolatban.

Az állampolgársági törvény módosításáról szerdán tárgyalást folytatott Pozsonyban Martonyi János leendő külügyminiszter szlovák kollégájával, Miroslav Lajčákkal. Martonyi szerint az új törvény megszünteti a szomszédos országokban élő magyarok hátrányos megkülönböztetését a határokon túli, távolabb élő magyarokkal szemben.

Peter Stano a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott: Martonyi János szerdán Pozsonyban Lajčákkal találkozva elzárkózott a törvény kapcsán Szlovákiával folytatandó konzultációk elől.

- mti/para -