A Die Welt a szlovák-magyar viszonyról

2010. május 15. - 11:54 | Belföld
A szlovákok országuk lappangó magyarosításától tartanak címmel prágai keltezésű elemzésben foglalkozott a szlovák-magyar viszonnyal szombaton a Die Welt.

A német konzervatív napilap tudósítója, Hans-Jörg Schmidt cikkének bevezetőjében arról írt: a két ország közötti, tartós konfliktusokkal terhelt viszony borúlátó megfigyelői megjósolták, hogy alig lép majd hivatalba az új magyar vezetés, máris újabb viszály támad a kétoldalú kapcsolatokban. Az újság szerint ezt bizonyította az új magyar parlament alakuló ülése, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív pártja, a Fidesz - legalábbis a német lap ezt így állítja - olyan törvénytervezetet terjesztett elő, amely magyar állampolgárságot kínál az ország határain kívül élő magyaroknak.

Mindez arra hivatott, hogy erősítse a magyarok összetartozásának érzését - írta a tudósító, utalva arra, hogy magyarok élnek Szerbiában, Horvátországban, Romániában, Ukrajnában és Szlovákiában, ahol a lakosság 10 százalékát teszik ki. Budapest szerint ezt az összetartozási érzést mindenekelőtt azért kell erősíteni, mert az idei esztendőben van a trianoni szerződés 90. évfordulója. Magyarország annak következtében területének kétharmadát, lakosságának pedig egyharmadát vesztette el, és a magyarok számára az máig történelmi "szégyenszerződésnek" számít.

A tudósító emlékeztetett arra, hogy Szlovákia hagyományosan dühödten reagál, ha Budapest "aggódni" kezd a magyar kisebbség miatt. Most éppen Szlovákia tervezett "orbanizálásáról" beszélnek. Robert Fico miniszterelnök pedig " nagyon kemény választ" jelentett be, a többi között azt hangoztatva, hogy a törvénytervezet nemzetbiztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára.

A lap emlékeztetett arra is, hogy felsorakozott Fico mögött az a szlovák polgári ellenzék is, amely egyébként késhegyig menő harcot vív a kormányfő ellen. A tudósító szerint mindez azokkal a tapasztalatokkal függ össze, amelyeket Szlovákia a korábbi Orbán-kormány ideje alatt szerzett. Abban az időben - kilenc évvel ezelőtt - Orbán egyebek között követelte a Benes-dekrétumok hatályon kívül helyezését - írta a tudósító, utalva arra, hogy 1945 után az akkori Csehszlovákiában élő magyarokat - csakúgy mint a szudétanémeteket - ellenségként bélyegeztek meg és javaikat elkobozták. Az a tény, hogy Szlovákia mind a mai napig kitart a dekrétumok mellett, a  magyarok vonatkozásában azért is különös, mert annak idején mindkét ország Hitler vazallusa volt - írta a Die Welt.

Az újság utalt arra, hogy Orbán akkoriban nemcsak Szlovákia, hanem Csehország részéről is heves ellenállásba ütközött. A cseh sajtó ma Fico oldalán áll, noha a szlovák miniszterelnök egyáltalán nem élvezi a prágai újságok rokonszenvét. A cseh és a szlovák kommentátorok - mint a Die Welt írta - egyetértenek abban: Orbán azért keresi a viszályt a szomszédokkal, mert nem tudja, hogy miként oldja meg tulajdonképpeni problémáját, a gyengélkedő gazdaság újraélesztését.

A  cikkíró ennek kapcsán a Hospodárské noviny cseh és a Sme szlovák napilapokat idézte, amelyek szerint Orbán tudatosan számításba vette azt is, hogy törvénytervezetével a választások előtt álló Szlovákiában a nacionalista erők pótlólagos lendületet kapnak. Ezekre az emberekre egyfajta súrlódási felületként van szüksége arra az esetre, ha belpolitikai téren valami félrecsúszik - vélekedett a Die Welt által idézett két újság.

(MTI)