MKP: Romániában és Szerbiában is magasabb szinten vannak a kisebbségi jogok

2010. május 16. - 16:26 | Belföld
Az MKP-t felháborították Robert Fico kijelentései az STV vitaműsorában, miszerint a magyar kormánynál még előbb kellene elfogadni egy intézkedést, hogy a másik állampolgárságot szerzők vesszék el a szlovák állampolgárságukat.

"Az igazség az, hogy a kisebbségek jogi helyzete és intézményi garanciái majdnem mindegyik európai országban magasabbak, mint Szlovákiában" - közölte Dunajsky Éva szóvivő. Véleménye szerint a kisebbségi jogok színvonala tekintetében a szlovákokat már a románok és a szerbek is megelőzik. "Szlovákia ráadásul ezt csökkentette a primitív államnyelvtörvény elfogadásával, és a magyarok elleni állandó támadásokkal" - állapította meg.

Az MKP Fico figyelmébe ajánlja azt a közvélemény-kutatást, amely kimutatja, hogy a magyar kisebbség saját helyzetét rosszabbnak ítéli, mióta ez a kormány van hatalmon. "Ha pedig a kormányfő csodálkozik azon, hogy némely szlovákiai magyar a magyar állampolgárság iránt is érdelkődik, elemezze csak ki a szlovák alkotmány előszavát, amely Szlovákia másodrendű állampolgáraiként állítja be a magyarokat. Ítélje csak el az állandó magyarellenes támadásokat, vagy támogassa az államnyelvtörvény megszüntetését, és kérjen bocsánatot Malina Hedvigtől és a dunaszerdahelyi futballszurkolóktól" - jelenti ki a párt. Emlékeztetik továbbá a miniszterelnököt, hogy alkotmányos kötelessége pozitív klímát kialakítani a társadalomban, a kisebbségek számára is, nem pedig hisztériát kelteni.

SITA/para