Mikolaj feltalálta a melegvizet: A magyarok jobban tudnak magyarul, mint szlovákul!

2010. május 18. - 12:29 | Belföld
A magyar tanítási nyelvű középiskolák diákjai jobban tudnak magyarul, mint szlovákul, ami pedig államnyelv – jelentette ki Ján Mikolaj oktatási miniszter az érettségi vizsgákkal kapcsolatban tartott sajtóértekezleten.

Szerinte más felmérések is azt mutatták, hogy a magyar tanítási nyelvű iskolák tanulói és diákjai nem tudnak az államnyelven gondolkodni, csak fordítják a nyelvet. „Az államnyelv alkalmazása a magyar tanítási nyelvű iskolákban nem kielégítő” – mondta Mikolaj.

Az érettségi vizsgák eddigi eredményei szerint a magyar tanítási nyelvű iskolákban hat százalékkal alacsonyabb az eredményességi szint, mint a szlovák iskolákban, pedig a „magyar” tanintézetekben valamivel könnyebbek voltak a tesztkérdések.

A diákok eredményessége szlovák nyelvből és irodalomból 60,6 százalékos volt érettségi tesztek értékelésénél, a kisebbségi tanintézetekben magyarból 60,4, ukránból 74,9 százalékos. A magyar tanítási nyelvű iskolákban szlovák nyelvből átlagban 55,4 százalékos eredményességet értek el az érettségizők, matematikából a 756 iskolában pedig 59,0 százalékot. Az angol nyelvű tesztek B1-es szinten 54,2 %-os, B2-es szinten pedig 70,3%-os sikerrel zárultak.

Az érettségi vizsgák eddigi eredményei szerint szlovák nyelvből a legjobb eredményt az egyházi iskolák érték el (66,4%), a leggyengébbet pedig a magániskolák (55,6%). Matematikából az állami iskolák diákjai a legjobbak ((59,5%), majd az egyháziak (57,1%) és a magániskolák (49,5%).

Több mint 700 diák vette igénybe az ún. online-érettségit, s a legtöbbjük nagyon elégedett volt a rendszerrel.

sita/para