Radičová: Az SDKÚ nem fogja ijesztgetni a szlovákiai magyarokat

2010. május 19. - 16:08 | Belföld
A legnagyobb szlovák ellenzéki párt készen áll arra, hogy a lakosság szankciókkal való ijesztgetése nélkül rendezze a magyarországi kettős állampolgársági törvénytervezetről kirobbant magyar-szlovák vitát. "Nincs semmi ok arra, hogy ijesztgessük a polgárokat, sem arra, hogy összehívjuk a nemzetbiztonsági tanácsot" - jelentette ki Iveta Radičová, az SDKÚ) választási listavezetője szerdai pozsonyi sajtóértekezletén.

Megerősítette: az Európai Néppárt (EPP) az SDKÚ javaslatára szlovák-magyar kerekasztal-beszélgetést szervez vélhetően május végéig az Európai Parlamentben a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról. "Wilfried Martens úr elfogadta a közvetítői szerepet, és vállalta, hogy összehívja a kerekasztalt" - állította Radičová.

"A problémákat a családban kell megoldani, az EPP egy nagy család, közös értékekkel. Bízom abban, hogy az SDKÚ, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Magyar Koalíció Pártja és a Fidesz tárgyalásai eredményesek lesznek. Olyan megoldást akarunk, amely mindkét felet kielégítené" - jelentette ki.

Az SDKÚ elutasítja a szlovák parlament rendkívüli ülését, s meggyőződése, hogy a szlovák és a magyar fél képes tárgyalni egymással. A magyar törvénynek csak 2011 január elsején kellene életbe lépnie, tehát van még idő.   

"Nagy esély van a sikeres tárgyalásokra, s hogy a magyar parlament olyan törvényt fogad el, amely összhangban lesz a szlovák-magyar alapszerződéssel" - vélekedett Radičová.

Amennyiben ez nem sikerülne, az SDKÚ-nak vannak elképzelései a megoldásról, de nem a lakosság megfélemlítésével. Radičová ezzel arra utalt, hogy Robert  Fico miniszterelnök kedden a nemzetbiztonsági tanács ülése utáni sajtóértekezleten a szlovák belügyekbe való súlyos beavatkozásnak minősítette a magyar törvényjavaslatot, és kemény válaszintézkedéseket helyezett kilátásba. Ismételten azzal fenyegette meg a szlovákiai magyarokat, hogy amennyiben felveszik a magyar állampolgárságot, elveszíthetik a szlovákot.

Radičová kedden Mikulás Dzurinda pártelnökkel járt Brüsszelben, hogy az EPP vezetőivel megvitassa a magyar állampolgársági törvény módosítási javaslata körül kialakult helyzetet. Dzurinda szintén bírálta a magyar törvénytervezetet, s megjegyezte: nem tudja elképzelni, hogy ilyen törvényt fogadna el például Franciaország a belgiumi vallonok vagy Németország az osztrákok irányában. Ugyanakkor ő is azt hangsúlyozta, hogy tárgyalások útján lehetséges a kérdés megoldása.

Az Országgyűlés trianoni emlékülésével kapcsolatos kérdésre válaszolva Radičová azt mondta: a trianoni szerződést csak háborúval lehet érvényteleníteni. "Politikai játszmának tartom most újra előhúzni Trianon kérdését" - szögezte le.

mti/para