Polis: Legkevésbé populista a Híd, leginkább a Smer-SD és az SNS

2010. május 20. - 13:32 | Belföld
A Smer-SD és az SNS választás előtti kampánya és megnyilvánulása a legpopulistább. Ez derül ki a Polis Slovakia ügynökség és a SITA hírügynökség május 12-15-e között végzett közös telefonos felméréséből, amely során 910 embert kérdeztek meg. A megkérdezettek három kérdésre válaszoltak, s minden esetben több lehetőségből választhattak.

Az első kérdés így hangzott: „Milyen politikai párt kommunikációja és megnyilvánulása tűnik a legpopulistábbnak a választás előtti kampányban?” A megkérdezettek 27,7 százaléka szerint
Az ilyen magatartás leginkább Robert Fico pártjára, a Smer-SD-re jellemző. A legerősebb koalíciós pártot közvetlenül követi a Slota-féle SNS (27,5 százalék) Az SDKÚ-DS Iveta Radičová listavezetővel az élen 14 százalékkal a harmadik helyet foglalja el, a negyedik hely 9,8 százalékkal az SaS-t illeti meg. Az első ötöt az MKP (9,2 százalék) zárja. Az ĽS-HZDS-t 6,2, a KDH-t 4,5 százalék tartja populistának. A legkevésbé az a Most-Híd 1,7 százalékkal.

„Melyik politikai párt kampánya tetszik ez idáig?” hangzott a következő kérdés. Paradox módon itt is a Smer-SD végzett az élen 20,4 százalékkal. Koalíciós partnere, az SNS az utolsó 2,5 százalékkal. Az eredményekből kiderül, hogy a 8,2 százalékon osztozik a KDH és az SDKÚ-DS, negyedik az SaS (7,3), a Most-Híd 3,1 százalékot szerzett.

A harmadik kérdés azt feszegette, hogy „melyik politikai pártnak van legnagyobb esélye, hogy koalícióra lépjen”. A megkérdezettek több mint fele (55,5 százalék) a Smer-ben bízik, 305 százalék úgy hiszi, hogy az SDKÚ-DS képviseli a legnagyobb erőt, 30 pedig azt, hogy a KDH. Itt is a SaS lett a negyedik (12,6), mögötte végzett egyaránt 9,2 százalékkal a Most-Híd és az ĽS-HZDS. AZ SNS 4,5, az MKP 2,8 százalékot szerzett, a csak 1 százalék hisz az SDĽ-nek.

SITA/para