Híd: Csákyék kivonulhatnak a parlamentből, fél millió magyar viszont nem vonulhat ki Szlovákiából!

2010. május 25. - 19:08 | Belföld
A Híd szerint nem megoldás az, ha becsapjuk magunk mögött az ajtót. A fennáló helyzetben nem engedhetjük meg magunknak, hogy kivonuljunk és ne legyünk hajlandók a lehetséges megoldásokat keresni - áll a Híd állásfoglalásában a kettős állampolgársággal kapcsolatban.

Tény, hogy a szlovák fél hisztérikusan reagál, ám nem szabad elfelejteni, hogy a kampány még három hétig tart, s ezalatt az időszak alatt bármilyen döntés csupán a választói szavazatok megszerzésére irányul. A Híd ezért arra kéri mind a magyar, mind a szlovák pártokat, legyenek tekintettel a június 12-i választásokra, és bárminemű lépéseket csak az új szlovák kormány megalakulása után tegyenek.

Egyértelmű, hogy a „labda” most Orbán Viktor kezében van: ezért – mivel személyesen nem volt alkalmunk – a médiákon keresztül  arra kérnénk a magyar kormányfőt, a jogszabály megszavazásával várjon a júniusi választásokig. A kettős állampolgárság megadásának gesztusa elismerésre méltó, ám a pillanatnyi helyzet azt mutatja, hogy következményei végzetesek lehetnek - vallják a Híd politikusai.

A párt fel szeretné hívni a figyelmet arra, hogy bár a kettős állampolgárság Európában elfogadott, a szlovák parlament megteheti, hogy az 1997-ben aláírt, az állampolgárságról szóló  európai egyezség értelmében egy olyan törvényt fogad el, mely szerint azok a szlovák állampolgárok, akik a jövőben magyar állampolgárságért folyamodnak, szlovák állampolgárságukat elveszítik.

-para-