Bevégeztetett: Módosult a szlovák állampolgársági törvény is

2010. május 26. - 17:55 | Belföld
Módosította a állampolgársági törvényt a parlament szerdán, reakcióként arra, hogy az Országgyűlés változtatott a magyar állampolgársági törvényen. Lényege, hogy az önként magyar állampolgárságot kérők elveszthetik a szlovákot. A javaslatot a 150 fős parlament 115 jelen lévő képviselője közül 90 támogatta - a három kormánypárton kívül a legkisebb ellenzéki erő, a Kereszténydemokrata Mozgalom is. Heten ellenezték a jogszabályt, 17-en pedig tartózkodtak.

A kormány kezdeményezésére a törvénymódosítást sürgősséggel vitatták meg a képviselők. A 150 fős parlamentben 90 képviselő voksolt a módosításra, heten ellenezték, 17-en tartózkodtak.

A változtatás július 17-én lép hatályba - 1992-ben ezen a napon fogadták el a szlovák önállóságról szóló nyilatkozatot az akkori parlamentben.

A törvény értelmében akkor veszik el a szlovák állampolgárság, ha valaki "kifejezett akaratnyilvánítás alapján" tesz szert más állampolgárságra. Nem vonják meg majd azok szlovák állampolgárságát, akik házasság vagy születés révén tesznek szert más állampolgárságra. Aki elveszti a szlovák állampolgárságát, erről a tényről köteles haladéktalanul tájékoztatni a lakhelye szerinti szlovák illetékes államigazgatási szervet - a körzeti hivatalt. Ha valaki nem tesz így, szabálysértést követ el, amiért 3319 eurós bírsággal sújtható.

A törvénymódosítás kitér azokra a köztisztségekre is, amelyek betöltése, végzése szlovák állampolgársághoz kötött. Robert Fico kormányfő korábban közölte, hogy elképzelhetetlennek tartja más állampolgársággal is rendelkezők alkalmazását például a fegyveres testületeknél és a biztonsági szerveknél. A jogszabály szerint a más állampolgárság megszerzésének napján megszűnik a szlovák állampolgársághoz kötött szlovák állami alkalmazotti vagy más munkaviszony.

ujszo.com/para