A. Nagy László: Ki vállalja a felelősséget?

2010. június 2. - 16:45 | Belföld
Az új magyar parlament a közelmúltban megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, azt állítva, a határon túl élő magyaroknak, azaz nekünk is, ebben a pillanatban erre van a legnagyobb szükségünk, ez az, amivel a legnagyobb segítséget nyújthatják nekünk. Nem tartották fontosnak, hogy meghallgassák véleményünket, hogy pont most, pont ebben a formában van-e erre a törvényre szükségünk…

A szlovák kormány és a parlamenti többség válaszát mindenki ismeri. Láthatjuk, hogyan akar bennünket, szlovákiai magyarokat az ország jelenlegi vezetése másodrendűekké nyilvánítani. Szlovákiában mintegy félmillió magyar él, ebből több mint százezer kérvényezte a múltban a magyar igazolványt. Ha ugyanennyien kérnék a magyar állampolgárságot is, akkor Szlovákiában ennyi ember veszíthetné el az állampolgárságát, ami óriási tragédiát jelentene. Olyant, amire a második világháború óta nem volt példa. Ennyi ember veszítené e választójogát, nem lehetne parlamenti képviselő, ügyész, bíró, rendőr, katona, tűzoltó s még ki tudja, mi minden nem. Állampolgárság és választójog nélkül már nem dönthetne arról, milyen irányba menjen tovább az ország szekere.

Akadtak olyan szlovákiai magyar politikusok, akik a szlovák parlamentben az állampolgársági törvény vitája alatt inkább elhagyták a parlamentet, s jelezték, felveszik a magyar állampolgárságot, hogy így tiltakozzanak. Az ő figyelmükbe ajánlanám az általuk oly gyakran emlegetett Esterházy Jánost, aki a trianoni döntés után, sőt a második világháború alatt is, végül már egyetlen szlovákiai magyar politikusként, de végig itt maradt, nem menekült Magyarországra. Mert tudta, hogy az itteni magyarokért a szlovák parlamentben kell megvívni a csatát.

A Híd az a párt, mely megalakulása óta egyértelműen kiáll a közös jövő mellett. Mi tudjuk, csak akkor boldogulnak gyermekeink, ha itthon, az együttműködésre hajlandó szlovákokkal közösen találjuk meg a közös utat. A jövőnket nem Budapesten vagy Brüsszelben kell, hogy megálmodják, hanem nekünk itthon kell azt felépítenünk. A magyarok és a szlovákok, ahogy a szlovákiai magyarok és a többi hazai kisebbség is az együttműködést akarja. Nem acsarkodást és viaskodást.

Ha Ön is azt szeretné, hogy béke, nyugalom és együttműködés legyen, kérem, szavazzon ránk, szavazzon a Híd 18-as listájára.

(x)

(fizetett politikai hirdetés)