Katasztrófák kormánya...

2010. június 3. - 08:35 | Belföld
A kár felmérése után a kormány kártalanítja az árvíz áldozatait. Legalább is ezt állította Robert Fico az Érsekújvári járásbeli Hullban tett szemléje után.
Erre az Európai Unió szolidaritási alapjából származó segélyt akarja felhasználni. Az államnak vésztartaléka van ilyen esetre, s a települések polgármestereinek dolga, hogy kérjék, amire szükségük van, mondta Fico. „Ez a kormány a katasztrófák kormánya” szögezte le, hozzátéve, hogy az általa irányított kormány ideje alatt számos természeti katasztrófát élt át az ország. Jelenleg Szlovákia-szerte 261 katona van készültségben, ebből 50 a Nyitrai kerületben.

Robert Fico szemlét tartott az árvíz sújtotta Nyitrai kerületben. Jelenleg legsúlyosabb a helyzet az Érsekújvári járásban – Mánya (Maňa), Hull (Hul), Gyarak (Kmeťovo), Ohaj (Dolný Ohaj) és Zsitvabesenyő (Bešeňov) községekben. Fico Mányában és Hullban találkozott a válságstáb tagjaival, valamint az árvíz sújtotta falvak polgármestereivel, innen Ohajba tartott.

Mányában 700 lakost kellett kitelepíteni, 400-at Érsekújvárba, az ottani sportcsarnokba visznek. Hull veszélyeztetett területeiről a helyi kultúrházba költöztettek mintegy száz embert, ott biztosítottak nekik szállást és meleg ételt. „Az előrejelzés szerint a Zsitva folyó szintje tovább emelkedik. Amennyiben szükségesnek mutatkozik, további 300 embert tudunk elhelyezni Nagysurányban (Šurany)” – mondta el a SITA hírügynökségnek Jozef Slovák, a válságstáb tagja.

Újvár városa, miután a víz itt is állandóan emelkedik, rendkívüli helyzetet rendelt el az árvíz miatt. Ez azt jelenti, hogy a városvezetés elrendelheti, hogy a szálláshelyeken és étkezdékben befogadják az árvíz sújtotta területek rászorulóit. „Elsősorban a szállodákban és a szálláshelyeken próbáljuk elhelyezni az embereket” – tájékoztatott az Érsekújvári Városi Hivatal elöljárója, Ágh Péter.

- sita/para -