Csáky Fico IQ-járól, Markó pedig az MKP-ról beszélt

2010. június 6. - 16:37 | Belföld
Szlovákiába érkezett, hogy támogassa a Magyar Koalíció Pártját Markó Béla, a román kormány alelnöke, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.
Markó szerint amennyiben az MKP bekerül a választások utáni kormánykoalícióba, az elősegítheti a szlovákok és a magyarok közötti viszony javítását. „Ha a magyar kisebbség egyik politikai képviselete, tehát az MKP kormányon lesz, vezető pozíciókat kap és a végrehajtásból is kiveszi részét, nyilvánvalóan mindent megtesz azért, hogy javuljanak a két nemzet és a két ország közötti kapcsolatok“, jelentette ki a vasárnap délelőtt Pozsonyban megtartott sajtótájékoztatón Markó. Mint mondotta, Romániában és Szlovákiában is megtapasztalhatták, hogy ha a magyar kisebbség politikai pártja kormányon van, elsősorban a többségi nemzet és a kisebbség viszonya javul, ám ha nem kerül kormányra, ennek az ellenkezője történik. „Ha azok, akiket ez a kérdés érint, részt vehetnek a döntéshozatalban, annak az eredménye elsősorban az ő számukra lesz kedvező“, mondta Markó, hozzátéve, hogy a kisebbségi kérdés nagyon érzékeny téma minden országban. Úgy véli, ha jó a viszony Magyarország és Románia között, ez előnyére válik a romániai magyar kisebbségnek is és így van ez Szlovákiában is.

Csáky Pál, az MKP elnöke elhatárolódott attól a kijelentéstől, hogy „amíg az MKP nem lesz a kormányban, nem lesz békesség“, amit a SMER-SD politikusai idéztek Csákytól. „Robert Fico IQ-járól tesz nem túl pozitív tanúbizonyságot, ha engem pontatlanul idéz. Az idézet szó szerint így hangzik: Ha az MKP részét fogja képezni Szlovákiában a kormánykoalíciónak, ez lesz a garanciája a szlovák-magyar viszony javulásának a Szlovák Köztársaságban, valamint Szlovákia és Magyarország között is“, mondta Csáky.

Markó arra figyelmeztetett, hogy Romániában, ahol szintén van magyar kisebbség, a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény nem váltott ki olyan reakciókat és problémákat, mint Szlovákiában. Példaként említette a románok viszonyát a moldovai románokhoz, akik számára az anyaország ugyanazt tette lehetővé, mint Magyarország a környező országokban élő magyar kisebbség számára. „Az év elején a Román Köztársaság bevezette a román állampolgárság egyszerűsített és gyorsított eljárással történő megadását azoknak a románoknak, akik erre igényt tartanak“, közölte Markó, holott a moldovai-román viszony nem teljesen olyan, mint a szlovák-magyar, amikor mindkét ország tagja az Európai Uniónak. „A román kormány támogatja a Moldovai Köztársaság integrációs törekvéseit, miközben támogatja a Moldovában élő románok életét, kultúráját“, tette hozzá.

Csáky Romániát példaképnek tartja a többségi nemzet és a kisebbségek együttműködése tekintetében. Románia, sőt, Szerbia üzenetét Szlovákiának ebben a kérdésben úgy lehetne megfogalmazni, hogy „Ne szorítsák ki a kisebbségeket a multietnikus társadalomból, hanem tartsák őket tiszteletben mint a társadalom teljes értékű, nemzetileg, nyelvileg és kulturális szempontból is kissé eltérő részét, mert a multietnikus társadalomban ennek így kell lennie és természetesnek kell lennie“. Hozzátette, hogy azt az energiát, amit a végéhez közeledő négyéves választási időszak alatt „a nem egészen helyénvaló szlovák-magyar politikai küzdelemre fordították“, az egész társadalom javát szolgáló pozitív célokra használhatták volna fel.

SITA/para