Populizmus vagy árvízi segély?

2010. június 9. - 11:14 | Belföld
Csaknem 7,7 millió eurót költ a belügyminisztérium a szavazólapok kézbesítésére, a szavazóhelyiségek berendezésére és a közrend fenntartására. A fennmaradó több mint 1,3 milliót pedig a statisztikai hivatalnak szánják a szavazatszámlálás lebonyolítására.
Több mint 9 millió euróba fognak kerülni az idén november 27-én megtartandó helyhatósági választások. Ez derül ki a belügyminisztérium azon jelentéséből, amelyet a kormány mai ülésén terjesztett elő Robert Kaliňák belügyminiszter. Csaknem 7,7 millió eurót költ a belügyminisztérium a szavazólapok kézbesítésére, a szavazóhelyiségek berendezésére és a közrend fenntartására. A fennmaradó több mint 1,3 milliót pedig a statisztikai hivatalnak szánják a szavazatszámlálás lebonyolítására.

Tárgyal a kormány arról is, miként veszi át a belügyminisztérium a megszűnt építésügyi és régiófejlesztési minisztérium hatáskörének egy részét: a közmunkák, az építésrendészet, a területtervezés – az ökológiai szempontokon kívül – területét. A delimitáció július 1-jétől lép érvénybe.

Dönt a kormány az oktatási miniszter azon javaslatáról is, hogy a 21-tagú Akkreditációs Bizottságba hét új tagot nevezzenek ki. Az új tagok megbízatási ideje 2016 augusztusának végéig tart. Az új tagokat a főiskolák, a központi államigazgatási szervek és a Szlovák Tudományos Akadémia javasolta. A Szlovák Rektori Konferencia és a diáktanács egyetért a jelölésekkel, a Főiskolák Tanácsa ellenben nem tartja az összetételt kiegyensúlyozottnak, mert az új tagok között nincs képviselete a műszaki és a természettudományoknak, sem az informatikának.

Az Akkreditációs Bizottságot közel nyolc éve hozták létre, és tagjainak egyharmadát kétévente lecserélik. Augusztus utolsó napján tehát hét tagnak jár le a tagsága, akik közül hárman már második megbízatási időszakukat töltötték a testületben. Az ő helyükre öt új tag kerül, kettő pedig a második megbízatási időszakába lép. A bizottság a kormány tanácsadó szerveként működik. Figyelemmel kíséri, elbírálja és függetlenül értékeli a főiskolák oktatási, kutató, fejlesztési, illetve művészeti tevékenységét és segíti azt munkájában.

 - sita/para -