Hangfelvétel, amely a Smer finanszírozási botrányáról szól – Fico tagad és fenyegetőzik

2010. június 10. - 16:21 | Belföld
Fico hisztérikusan bizonyítékokat követelt a Smer 2002-es pártfinanszírozási botránya kapcsán. Pedig az ellenzéki pártok találtak valamit - egy hangfelvételt, amelyen miniszterelnök arról beszél, mennyi pénzt kaptak a szponzoroktól. A felvételt a Sme napilaphoz juttatták el.

"Hozzám került egy hangfelvétel, amely alátámasztja a feltételezést, hogy a Smert törvénytelen módon szponzorálták. Ma reggel az államügyésznek adtam át a szalagot, hogy kiegészítsem vele a feljelentésünket, amelyet azért tettem, mert Bohunil Hanzel, a Smer egyik alapítója nyilvánosságra hozta, hogy Robert Fico pártelnök maga is tízmillió koronás nagyságrendű adományokat szerzett annak idején, amiért cserébe fontos állami posztokat, állami megrendeléseket, képviselői helyeket ígért az adományozó vállalkozóknak. A továbbiakban nem akarok a médiában  foglalkozni a bizonyíték tartalmával, a hatóságnak kell tennie a dolgát" - jelentette ki csütörtökön Daniel Lipšic a KDH alelnöke, volt igazságügyminiszter.

Időközben a Sme napilap is hozzájutott a szóban forgó kompromittáló hangfelvételhez, amelyen Robert Ficóra hangjára nagyon hasonlító hangon beszélő férfi azzal dicsekszik, hogy saját maga szedett össze pénzt. A 65 másodperces anyag a feltehetően a 2002-es választások előtt keletkezhetett, abban az időszakban, mikor még nem állt össze a Smer pártlistája.
"Létre kell hozni egy párhuzamos pénzügyi konstrukciót a választási kampányra" – hangzik el a felvételen.

A botrányt kirobbantó exképviselő, Bohumil Hanzel a múlt héten a svéd nagykövetségen helyzete letétbe bizonyítékait, arra az esetre, ha valami baj érné. Egyelőre nem tudni a kompromittáló hangfelvétel részét képezi-e a bizonyítékoknak. Hanzel "családi okokra" hivatkozva nem nyilatkozik.

A hangfelvétel szövege:

"Másokkal is beszélek. Csak annyit mondhatok, hogy bebiztosítottam - és ezt úgy mondhatom, remélem, hogy senki sem hallja - bebiztosítottam az idén harmincötöt, jövőre mintegy negyvenet, és egyéb dolgokat is. Saját magam biztosítottam be. Hivatalosan a pártnak mennek. Az, hogy Fedor is mozgott körülötte, nem jelentheti, hogy valaki a tökeimet fogja, ilyesmi nem lehetséges. Ezért is hoztam meg néhány döntést a pénzekkel kapcsolatban. Azt mondtam: Fedor, az én nyakamat tettem rá, nem te tetted rá a tiédet, úgyhogy én fogok dönteni néhány kérdésben. Mégis úgy gondolom, hogy létre kell hozni egy párhuzamos pénzügyi konstrukciót, ami a választási kampányra és egyebekre szolgál majd."

Fico hamisítványnak minősítette a hangfelvételt, perrel fenyegetőzik

"Azoknak, akik nem tudják elviselni, hogy Szlovákiának jók a gazdasági mutatói és csökken a munkanélküliség, nincs más esélyük, csak hogy hazudjanak" - jelentette ki csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Robert Fico, aki szerint a felvétel "olyan hamisítvány, amit három perc alatt meg lehet csinálni."

"Nem tudom, nevessek-e vagy sírjak. A Smer elleni kampányra nincs precedens a szlovák politika történetében. felhívtam az államügyészt, és feljelentettem a Sme főszerkesztőjét, mert nem kétlem, hogy kitalációról van szó. Egy piszkos, piszkos, piszkos kampányról" - háborgott Fico. "Ha nem politikus, másként oldanám meg ezt önökkel. Az, amit a Smeben tesznek, páratlan, naponta élvezkednek a miniszterelnökön. Mániákusan. Mindenkinek kellemes szexuális élményt kívánok" – így ki a miniszterelnök.

sme/para