Solymos László: Az MKP ködösít és félrevezeti az embereket

2010. június 10. - 14:08 | Belföld
Solymos Lászlóval, a Híd elnökségi tagjával, egyben kampányfőnökével beszélgettünk a Híd választási kampányáról.

- A híd a pozitív kampányt választotta, és a kampány során nem kívánt élni a negatív kampánnyal – miért?

- Azért, mert úgy gondoljuk, hogy a negatív kampánnyal nem tudunk igazán választókat szerezni, hanem inkább a pozitív kampány az, ami a tisztességes út. Úgy gondoljuk, hogy azzal tudunk mások lenni, ha pártunk fő filozófiáját komunikáljuk- mit is jelent valójában a szlovákiai polgároknak a Híd. Mi a programunkat kommunikáltuk elsősorban, hogy a HÍD mit szeretne elérni, és nem próbálkoztunk más pártok lejáratásával éppen azért mely olyan programunk van, amely megállja a helyét akár egész Európában.

- Tehát még a naggyűléseken sem jelenik meg soha egyetlen olyan kijelentés sem ami pl. az MKP ellen irányulna?

- A mi naggyűléseinken egyáltalán nem foglalkozunk az MKP-val és más pártokkal sem, egyszerűen arról beszélünk, hogy hogyan szeretnénk az emberek problémáit megoldani. Én úgy gondolom, hogy a szlovákiai magyarok részéről az a helyes hozzáállás a mindenkori választásokon, hogy elmenjenek szavazni bárkire is adják a voksukat. Természetesen mi azt szeretnénk, ha a Hídra szavaznának, mert úgy gondoljuk, hogy a Híd a szlovákiai magyarok méltó képviselete, csak a mi pártunk tud ténylegesen tenni a szlovákiai magyarokért. Ellentétben az MKP csak azon dolgozik, és csak azért kampányol, hogy a Híd ne kerüljön be a parlamentbe, ebben merül ki a kampányuk. Én úgy gondolom, hogy mind a két párt bekerülhet a parlamentbe. A szlovákiai magyarság megérett arra, hogy akár kétféle párt képviselje az érdekeit, és ettől lesz sikeresebb a képviselet.

- És ha egyik sem jut be?

- Én azt hiszem mind a két párt, a Híd és az MKP is bejuthat a parlamentbe. Természetesen ehhez az kell, hogy normálisan csináljuk a dolgainkat, pozitív kampányt, és ne elrettentő kampányt folytassunk.

- Ön, mint volt MKP-s, nemzetárulónak érzi magát? Az MKP politikusai szinte minden kampányrendezvényükön azt hangoztatják, hogy aki elhagyta az MKP-t és átment a Hídba, az nemzetáruló. Fizetett hirdetésükben is hasonló üzenet volt...

- Én megmondom őszintén, hogy ezt egy nagy 'ökörségnek' tartom. Az ilyen kijelentéseivel az MKP csak azt fogja elérni, hogy még saját szavazói sem fognak rájuk szavazni. Ha olyanokat teszünk, amivel felháborítjuk a választót, akkor azt érjük el, hogy egyszerűen felmérged, és nem megy el választani. Ez felelőtlenség. Egyébként pedig semmiképpen nem érzem magam nemzetárulónak, csak mert nem vagyok MKP-s. Sem jobb, vagy rosszabb magyarnak, egyszerűen csak egy másik párt tagja vagyok. Kérdem én, aki nem az MKP-ra szavaz, az rossz magyar? Ez butaság, nem is nagyon értem volt MKP-s kollégáimat, hogy merészelnek ilyen badarságokat kijelenteni.

- Elmondásuk szerint azért nemzetárulóznak, mert azt állítják, hogy a Híd a SMER támogatásával jött létre, hogy meggyengüljön a szlovákiai magyarok érdekképviselete.

- Hát igen, ezt kommunikálják, mondani sok mindent lehet, de ez nem igaz. Mi egyértelműen kijelentettük, hogy a SMER-rel nem fogunk együttműködni, és ez egyenes beszéd. Az MKP meg csak ködösít állandóan, azt sem merik kijelenteni, hogy a SMER-rel nem fognak együttműködni. Hazugságokat terjesztenek rólunk és hazugságokkal kampányolnak. Gondolok itt pl. a Fórum Intézet felmérésére, ami még márciusban készült, erre az MKP úgy kommunikálja, mintha azt csak tegnap készítették volna. De ez csak egy kis példája az MKP félreveztő kampányának. Engem személy szerint az zavar a legjobban, hogy vizet prédikálnak, de bort isznak: mindenhol azt hangoztatják, hogy ők mekkora magyarok, holott a megyei választásokon tavaly ősszel Nagyszombat megyében azt a Tibor Mikušt támogatták, akit pl. az SNS is. Hozzátenném, hogy volt akkor is magyar megyei-elnökjelölt a megyében Gál Gábor személyében, csak hát ugye ő a Híd jelöltje volt...

- Elég sok kampányrendezvénye volt a Hídnak, milyenek a tapasztalatok?

- Mivel nagyon fiatal párt vagyunk, szükségünk volt a sok rendezvényre. Elég korán, még márciusban elkezdtük a kampány első részét, jártuk az országot. Én úgy érzem ennek nagy sikere volt. Ahol megjelentünk, mindenhol teltházas kultúrházak vártak minket, az emberek érdeklődéssel figyelték azt, hogy mit modndunk. Nagyon sok tapasztalatot szereztünk Tiszacsernyőtől Pozsonyig. Erőt merítünk ezekből a rendezvényekből, több ezer látogatónk volt Gömörben, Losoncon, Tornalján, Füleken, Kassán, Dunaszerdahelyen, és ez június 12-éig nem áll meg...

- Van arra valamilyen verzió, hogy ha a Híd nem jut be a parlamentbe, akkor mi történik majd a párttal?

- Nincs. Ezen nem is gondolkodunk soha. Biztosak vagyunk abban, hogy bejutunk a parlamentbe, bízunk benne, hogy az emberek – magyark és szlovákok egyaránt – megértik pártunk üzenetetét, hogy kizárólag együttműködéssel lehet bármit elérni – mi erre adunk garanciát választóinknak.

- Már csak két nap van a választásokig. Milyen a hangulat a pártban?

- Hát, azt nem mondhatnám, hogy halál nyugodtak vagyunk :-), eléggé izgatottan várjuk már a szombat éjjelt, amikor is minden kiderül majd. De ismétlem: számunkra nem kérdés, hogy a Híd bejut-e a parlamentbe, arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen eredménnyel. Na meg arra is, hogy a többi ellenzéki párt hogy végez... Váltsuk már le Ficóékat, elég volt!

Barak Bálint