SNS-HZDS: Az alkotmánybíróság előtt a tankönyvtörvény

2010. június 11. - 13:54 | Belföld
A szlovák kormánykoalíció két kisebbik pártja az alkotmánybíróság elé vitte a módosított tanügyi törvényt, amely lehetővé teszi a kisebbségi tankönyvekben a földrajzi nevek kétnyelvű használatát.

A beadványt pénteken Kassán adtuk át az alkotmánybíróság képviselőinek - közölte Rafael Rafaj, az SNS parlamenti képviselőcsoportjának elnöke újságírókkal. Elmondta: a beadványt az SNS 19 és HZDS 12 képviselője írta alá. A beadvány aláírói azt követelik a testülettől, hogy az ügyben való döntéséig függessze fel a törvény hatályát.

"Helyrehozhatatlan, elsősorban didaktikai és pszichikai károk keletkezhetnek, ha alkalmazzák a törvényt" - vélekedett Rafaj. Azt állította: hogy a régi, szerinte elmagyarosított földrajzi megnevezések használatának engedélyezésével "visszatért a Trianon előtti helyzet".

A módosított tanügyi törvényt tavaly tavasszal fogadta el a szlovák törvényhozás. A két párt szerint alkotmányellenes, hogy a kisebbségi tankönyvekben két nyelven - szlovákul és kisebbségi nyelven - lennének feltüntetve a földrajzi megnevezések, miközben a kisebbségi név szerepelne az első helyen.

A "tankönyvügyet" Ján Mikolaj oktatási miniszter azon 2008-ban hozott döntése robbantotta ki, hogy a jövőben a szlovákiai magyar tankönyvekben kizárólag szlovák nyelven legyenek feltüntetve a szlovákiai földrajzi nevek. A rendelet azonnal kiváltotta a szlovákiai magyarság tiltakozását, s feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában is.

Robert Fico kormányfő 2008 novemberében Révkomáromban Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel találkozva nyilvánosan megígérte, hogy rendezni fogják az ügyet.

A szlovák parlament Fico pártjának (Smer) támogatásával decemberben el is fogadta a módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé tette a kétnyelvű - előbb a kisebbségi, majd a szlovák - megnevezések használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben. A Smer Gasparovic vétójának leszavazásában is segített az MKP-nek és az ellenzéknek. A vitatott törvény tavaly április elején lépett életbe.

Ugyanakkor a Smer olyan értelemben megváltoztatta az MKP javaslatát, hogy a kisebbségi tankönyvekben csak azok a földrajzi megnevezések lennének kétnyelvűek, amelyek az adott kisebbség körében közismertek és általánosan használtak. Ezt is támadják a nacionalisták, akik szerint lehetetlen meghatározni, hogy melyik a "közismert" földrajzi név. Kiindulási alapnak a 2002 és 2006 közötti kisebbségi tankönyvek szolgálnának.

MTI/para