Busás politikusi végkielégítések...

2010. június 16. - 11:35 | Belföld
Több ezer euró nagyságú végkielégítésekkel távoznak a rövidesen leköszönő szlovák kormány miniszterei, illetve azok a parlamenti képviselők, akik a következő megbízatási időszakban már nem lesznek a törvényhozás tagjai.

Sajtóforrások szerint a miniszterek, amennyiben a jövőben már nem lesznek a kormány tagjai - s ez most a kabinet összes tagjára érvényes -, fizetésük háromszorosát kapják végkielégítésként, ami jelen esetben több mint 9 ezer euró.

Robert Fico, miniszterelnök számlája pedig mintegy 15 ezer euróval gyarapodik. A távozó kabinet tagjainak összesen több mint 135 ezer euró jár.

Már korábban végkielégítést kaptak azok a miniszterek is, akiket Fico különböző okok miatt idő előtt menesztett hivatalukból. Ez a 12 miniszter 108 ezer eurójába került a szlovák államnak.

A 150 tagú parlamentből összesen 81 képviselő távozik. Nekik fejenként öt havi fizetés jár, ami jelen esetben mintegy 10 ezer euró. Mindenki magával viheti a szolgálati számítógépét is. A parlamenti kasszát a végkielégítések összesen 853 825 euróval terhelik meg.

Az újraválasztott honatyáknak az elmúlt parlamenti ciklusért nem jár végkielégítés.

Összevetésként a szlovákiai átlagbér a statisztikák szerint havi bruttó 750 euró.

Egy-egy parlamenti képviselő a négy éves megbízatási ciklus alatt átlagban 281 177 eurójába került a szlovákiai adófizetőknek. Az összes parlamenti képviselőnek pedig a négy év alatt 42 millió eurót fizettek ki. Ugyanakkor a honatyák számos kedvezményt is élveznek, például ingyen utaznak a városi tömegközlekedési eszközökön, ingyen kaptak számítógépet, telefonokat, s mindegyikük asszisztenseket tarthatott, képviselői irodát működtethetett.

A másik oldalon az állam megtartja azon pártok választási kaucióit - tömörülésként 16 596 euró - amelyek a voksoláskor kevesebb mint kétszázalékos támogatást szereztek. Az idén indult 18 pártból és mozgalomból kilencnek nem sikerült meghaladnia ezt a küszöböt. Az államkasszát ezért a választások után 149 346 euró gyarapítja.

Azok a pártok, amelyek meghaladták a három százalékos támogatást, a kauciót visszakapják, s a következő négy évben állami támogatást kapnak működésükhöz. A parlamenti pártok viszont a mandátumokért is pénzt fognak kapni.

- mti/para -