Az SaS fontosnak tartja a koncessziós díjak eltörlését

2010. június 18. - 15:18 | Belföld
Az SaS szeretné, ha a kormányprogram része lenne a koncessziós díjak eltörlését célzó szándékuk.

Richard Sulík pártelnök sajtótájékoztatón közölte pártja szándékát.

A KDH csakugyan rossznak tartja a jelenlegi "konnektoralapú" törvényt, de a teljes eltörlést nem szeretné. "Ezt a módszert, hogy mindenki fizet, aki konnektorral rendelkezik, nem tartjuk megfelelőnek. Tanácskozni fogunk arról, hogy a rendszert úgy alakítsuk ki, hogy biztosítva legyen a közszolgálati média függetlensége az államtól. Ha közvetlenül az állami költségvetésre csatlakoztatnánk, azzal semmit nem oldanánk meg. Meg kell találni azt a mechanizmust, amely garantálja, hogy csak azok fizetnek érte, akik használják" - közölte az egyik KDH-képviselő.

Rudolf Chmel, a Híd alelnöke elmondta, hogy nincs alapvető problémájuk az SaS javaslatával.  Hozzátette, amennyiben találnak pénzt erre az állami költségvetésben, akkor meg tudnak róla egyezni, mivel a közszolgálati média nem tudja magát fenntartani. Hálás témának nevezte ezt, kissé populistának, mivel a koncessziós díj nem nagy kiadás a polgárok számára. 

Marek Maďarič jelenlegi kulturális miniszter szerint sok meglepetés fog még érni, ha összehasonlítjuk majd a felálló kormány eltökélt szándékait és ígéreteit a megvalósítottakkal. A koncessziós díjak eltörlését előirányzó javaslat szerinte leterheli a költségvetést. Kíváncsi arra, hogy a pártok radikális reformtervei közül mennyi kerül be a kormányprogramba.

SITA/para