Nyilatkozatot fogadott el a Csemadok az átfogó kisebbségi törvény érdekében

2010. június 22. - 15:25 | Belföld
A Csemadok Országos Elnöksége pénteken Ipolynyéken tanácskozott. A különböző országos rendezvények értékelése mellett nyilatkozatot fogadtak el.

Az ülésen az elnökség tagjai értékelték a Duna Menti Tavaszt, az Országos Népművészeti Fesztivált és a Csengő Énekszót, valamint foglalkoztak a Gombaszögi Országos Kulturális Ünnepség előkészületeivel. Az ülésről írt összefoglalójukban leírták, a Csemadok elnökségét sem hagyják hidegen az elmúlt hetek politikai történései, remélik, a szlovákiai magyarság a meglévő véleménykülönbség ellenére is képes lesz a közös fellépésre. Alapszervezeteik tevékenysége, és munkájuk támogatása megfogalmazásuk szerint "nagyban függ a települési önkormányzatoktól és a most formálódó új kormánytól".

A Csemadok Országos Elnöksége által elfogadott nyilatkozat:

A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége reményének ad hangot, hogy Szlovákiában véget érhet a populista, kisebbségellenes politika, és az új kormány létrehozását előrevetítő nyilatkozat megfogalmazói végre újra az európai értékek mentén, az egyenjogúság és egyenrangúság elveinek alapján tekintenek majd az ország minden polgárára.

A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége az elkövetkező időszakban is következetesen felvállalja a Szlovákiában élő magyarok érdekvédelmét, kultúrájának fejlesztését, az anyanyelvi iskoláinkkal való együttműködést, és támogat minden olyan kezdeményezést, mely európai módon segíti elő az országban élő többségi nemzet és az itt élő nemzeti kisebbségek együttélését.

Támogatja a meghatározó szlovákiai kisebbségek 2010. március 22-23-án, Ipolynyéken elfogadott nyilatkozatát, mely anyanyelvük, kultúrájuk intézményi hátterének kiépítését, anyanyelvi iskoláik megerősítését kéri, és ennek kapcsán mielőbbi egyeztető tárgyalások megkezdését javasolja az összes Szlovákiában élő nemzeti kisebbség képviselőjével és a felálló új kormány illetékes szerveivel.

A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége szeretné, ha az új szlovák kormány programjába belekerülne egy átfogó kisebbségi törvény elfogadásáról szóló nyilatkozat, mely végre európai módon rendezhetné az itt élő összes kisebbség jogállását, kultúrájának támogatási rendszerét, valamint fejlődésének feltételeit az európai kisebbségi normáknak megfelelően. Ennek elfogadására Szlovákia már ígéretet tett az Európai Uniónak. Ezzel kapcsolatban kéri az új kormányt, hogy hozzon létre egy állandó fórumot, mely az érintett kisebbségek bevonásával előkészítené a kisebbségi törvényt, a kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvényt, valamint a kisebbségi nyelvhasználati törvény módosítását az EBESZ Kisebbségi Főbiztosának ajánlásai alapján. Az előző évek rossz gyakorlatához hasonlóan ne hozzanak, készítsenek elő törvényeket rólunk, nélkülünk.

A Csemadok Országos Tanácsának Elnöksége szeretné, ha a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség, mint Közép-Európa legnagyobb kulturális szervezete, valamint az itt élő nemzeti kisebbségek kiemelt szervezetei, társadalmi súlyuknak megfelelően külön törvényben rögzített állami támogatást kapnának működésük folyamatos biztosítására, hiszen munkájuk során számos olyan állami feladatot is ellátnak az ifjúságpolitika és a kisebbségek társadalmi beilleszkedése során, amit saját erőből képtelenek a XXI. század elvárásainak megfelelő szinten finanszírozni.

Ipolynyék 2010. június 18.

A Csemadok Országos Elnöksége

/ para /