Radikális magyar párt alakul Szlovákiában?

2010. június 23. - 08:11 | Belföld
Egy új magyar párt megalapítására tettek közzé felhívást a Kárpáti Harsona nevű portálon - írja a szerdai Új Szó.

A párt tagjainak kiléte egyelőre ismeretlen, mindössze annyit lehet tudni, hogy Magyar Egység - Szebb Jövő Mozgalom szervezi, amiből azért némi következtetés levonható. Felhívásuk szerint azért lépnek színre, mert a Híd érdekek pártja, az MKP pedig nem tud megújulni. Nemzeti-keresztény jellegű hagyományőrző, az önrendelkezés helyreállítását vállaló radikális szervezetként aposztrofálják magukat.

"Egy olyan mozgalom, amely a kilencven éve igazságtalan diktátum igazságtalan következményeit és a későbbi gyalázatos magyarellenes jogtiprásokat is nyilvánosan kívánja tartani. A mi népünk fogadta be a Kárpát-medencébe a szlovákok elődeit, azóta történelmünk közös..." - közli az Új Szó nyilatkozatukat. Az újonnan alakuló mozgalom hívei úgy véli, először nem a gazdaságot, hanem "az emberek lelkét kell megtisztítani a hazugságoktól és a téveszméktől".

Öllős László úgy nyilatkozott az üggyel kapcsolatban, hogy ilyen kezdeményezés jövőjét nem érdemes találgatni. Úgy véli, a szlovákiai magyar érdekképviselet kulcsa, hogy mennyire tudják rábírni a szlovák pártokat bizonyos cselekedetekre, valamint hogy az képes-e meggyőzni a szlovák közvéleményt is. Ekkor lehet sikeres - hangsúlyozta Öllős.

ujszo/para