Az utolsó biznisz: Mikolaj 30 millió eurós szerződést írt alá 2 nappal a választások előtt

2010. július 2. - 13:00 | Belföld
Ján Mikolaj leköszönő oktatásügyi miniszter 2 nappal a választások előtt 37,7 millió eurós szerződést írt alá az iskolák internetes hálózatának korszerűsítésére. A fejlesztés egyrészt előnytelen, másrészt a szerződés felmondása akár 30 millió eurós büntetéssel is járhat...

Ha az állam megszünteti az Infovek 2-höz kapcsoló 37,7 millió euró értékű szerződést, melyet az iskolaügyi minisztérium szervezete két nappal a választások előtt kötött meg, néhány millió eurót veszthet. Erre a SME napilap írása figyelmeztet. A projekt második hullámának feladata a szlovák iskolák internetes hálozatának korszerűsitése volt.

Az iskolák azonban az eddiginél többet fognak fizetni az internetért, pedig a csatlakozás ára már évről-évre csökken. A SME szerint eddig közel 80 eurót fizettek havonta. Ezentúl 113 - 194 euró között fog kerülni plussz további illetékek havi 4-71 euró között a technológiák minőségének javitásáért. A naplap arra is figyelmeztet, hogy az új csatlakozás erkölcsileg és műszakilag is elavult.

A Slovak Telekom, és az Iskolaügy Infomációs és Prognózis Intézete közötti szerződés alapján a tanítók további iskolázásokon vesznek részt, melyek megközelitőleg 900 euróba kerülnek majd. Hasonló iskolázásra már jelenleg is járnak. „Abban az esetben, ha a felhasználok több mint két százaléka számára felmondják a szolgálatásokat, a felhasználó köteles megfizetni a szerződéses büntetést,“ olvasható a SME szerint a szerződésben. A büntetés akár több mint 30 millió euró is lehet.

Tatiana Rosová (SDKÚ-DS), a parlamenti bizottság volt főnöke szerint a megállapodás nagyon előnytelen. Mint mondta, az új miniszter majd átvizsgálja.

„Ha ellentétben áll a jó erkölcscsel és sérti az egyik szerződő felet, akkor bíróság fog foglalkozni a szerződéssel,“ mondta a SME számára Rosová.

Ondrej Dostál, a Most-Híd új képviselője már jelezte, javasolni fogja olyan jogszabály elfogadását, mely megakadályozza, hogy a választások előtt előnytelen szerződések szülessenek. Szerinte az állam részvényesként is hathatna a Slovak Telekom társaságra, hisz a részvényeinek 49 százalékát birtokolja.

(SITA)