Nevet és logót változtatna az MKP

2010. július 2. - 08:31 | Belföld
Magyar Koalíció Pártja helyett Magyar Közösség Pártja lehet az MKP - írja az Új Szó. Farkas Iván szerint a gyors változtatás megzavarná a választókat, ezért a névváltoztatásra csak jövőre, a helyhatósági választások után kerülne sor.

Jövőre megváltozhat az MKP elnevezése és pártlogója. Farkas Iván, a párt ideiglenes elnökségének tagja szükségesnek tartja a változtatást, de csak jövőre. „Fél év van hátra a helyhatósági választásokig, a névváltoztatás most zavart keltene a választókban.

Jövő januárban lehetne ezzel foglalkozni, mivel a következő, az európai parlamenti választások 2013-ban lesznek. Ez a több mint két év elég lenne arra, hogy ez a névváltoztatás letisztuljon, és mindenkihez eljusson” – nyilatkozta Farkas.

Az eddig ismert javaslatok szerint az MKP Magyar Közösség Pártja néven működhetne tovább, szlovák változatban SMK – Strana maďarskej komunity, vagy SMS – Strana maďarského spoločenstva néven. Farkas Iván elmondta, a Magyar Koalíció Pártja megnevezés idejétmúlt, mivel az egykori három magyar párt koalícióját jelenti. „Ennek a névnek már 1998-ban sem volt teljes a valóságalapja, hiszen az egyesült három párt egy pártként működött tovább. Az új megnevezésnek a jelenlegi viszonyokat kell tükröznie. A régiókból is érkezett erre vonatkozó felvetés, már a választások előtt is. Hivatalos pártvélemény még nincs, amit elmondtam, az a személyes véleményem” – magyarázta a politikus. Az MKP 1998-ban jött létre a Magyar Polgári Párt, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és az Együttélés fúziójával. A párt jövő szombatra összehívott rendkívüli kongresszusán a névváltoztatás kérdését még nem fogják tárgyalni.

(ujszo)