A Smernek sem tetszenek az SNS választások utáni szerződései?

2010. július 3. - 16:35 | Belföld
Nem tartja a legszerencsésebbnek Miroslav Čiž, a Smer-SD képviselője, hogy a leköszönő kormány egyes smeres és SNS-es miniszterei a választások után is szerződéseket írtak alá.

"Személy szerint jobban örülnék annak, ha ez befejeződne a parlamenti választásokig ," jelentette ki Miroslav Číž a Smer-SD-ből a Szlovák Rádió Szombati párbeszédek c.vitaműsorában. Ezzel reagált azokra az információkra, miszerint a Smer ésaz SNS lekösznő miniszterei az utolsó pilanatban szerződéseket irtak alá. "Formális-jogi szempontbólez teljesen rendben van," jegyezte meg Číž, aki szerint közbeszerzésekről van szó, melyek már egy évvel ezelőtt elkezdődtek és törvényből adódó kötelesség a szerződések...

Daniel Lipšic , a KDH alelnöke ezt szokatlannak és illetlenségnek tartja. Mint megjegyezte hasonlóan rossz volt, amikor ez az előző kormány idején 2OO6-ban zajlott. Mindkét politikus egyetértene olyan szabályokkal, melyek meghatároznék, hogy a választások után már semmiféle tenderek és szerződéseket nem lenne szabad aláirni."

A vita résztvevői nem tudtak megegyezni az euro-mentőcsomag kérdésben. A jövendő koaliciónak sincs egységes álláspontja ezzel kapcsolatban. "Nincs erről szinte semmilyen információnk" - állitja Lipšic. Szerinte, ahogy hivatlba lép az új kormány nagyon felelősségteljesen fog viszonulni a kérdéshez. Číža szerint amig nem ismeretes az új kormánykoalicó álláspontja, addig Ján Počiatek távozó pénügyminiszter nem irja alá ezt a vállalást.. "Itt ismét lelepleződik egy nagy választási csalás" állitja Číž, aki szerint az új kormány majd aláirja a kötelezettséget. Az jövendő koalició javaslatát a parlamenti tisztségek betöltésére a mostani kormánykoalicó képviselőivel, tehát azt, hogy az új ellezéknek az SzK Nemzeti Tanácsa alelnöki posztja mellett kilenc bizottsági elnöki tisztség jusson Miroslav Číža "mélységesen inkorrektneké" tartja, mivel nem veszi tekintetbe a realitást. Číž szerint a legnagyobb pártot megilletné a parlament elnöki tisztsége.

(SITA)