SDKÚ-SaS-KDH-Híd: Aláírták a koalíciós szerződést

2010. július 6. - 17:30 | Belföld
A négy jobboldali párt, az SDKÚ-DS, az SaS, a KDH és a Híd aláírták a Koalíciós szerződést öt órakor a Prímás-palotában.

Mikuláš Dzurinda, Richard Sulík, Ján Figeľ, Bugár Béla és Iveta Radičová aláírásával a négy évre szóló Koalíciós szerződés érvénybe lépett. A megegyezés a legközelebbi parlamenti választások előtt 30 nappal jár le.

A Koalíciós szerződés tartalmaz vétójogot. Minden alapvető döntést, határozatot azután fogadhat csak el a parlament, a kormány és a Koalíciós tanács, hogy a felek erről előzetesen megegyeztek. Amennyiben nem sikerül bizonyos ügyben megegyezni, a vitatott ügyet egyik párt sem terjesztheti az illetékes szerv elé tanácskozásra, amíg azzal kapcsolatban a Koalíciós tanács nem fogalmazza meg álláspontját. Ha a kormány ülésén a kabinet egyik tagja kifejezi, hogy a pártja nem ért egyet az egyik ponttal, a kormányfő a vitatott pontot kivonja az ülés programjából. Akkor kerülhet vissza a programba, ha azt a Koalíciós tanács megvitatta.

A parlament ülései előtt a miniszterek találkoznak a koalíciós képviselőkkel egy közös ülésen. A Koalíciós tanácsban mind a négy koalíciós pártból négyen vesznek részt. Mindegyikük egy szavazattal rendelkezik, és a többségi szavazat dönt az egyes kérdésekben. Amennyiben valamelyik párt alapvető fontosságúnak ítéli az adott pontot, akkor abban mindegyik pártnak meg kell egyeznie. A tanács havonta kétszer fog ülésezni, illetve ha azt bármelyik koalíciós partner kezdeményezi.

A pártok kötelezik magukat, hogy a parlamentben saját javaslataikat a koalíciós partnerekkel együtt juttatják érvényre. Amennyiben valamelyik kormánytag az ellenzékkel fog össze olyan kérdésben, amelyet komolynak ítélnek, és valamelyik koalíciós partner ellenzi a jóváhagyását, az a koalíciós szerződés súlyos megszegésének számít. Egy ilyen ügy miatt a koalíciós partner felmondhatja a koalíciós szerződést, amennyiben az ügyben nem jut megegyezésre a Koalíciós tanács 30 napon belül. 

Amennyiben változik valamelyik parlamenti frakció létszáma a választási ciklus alatt, az nem jelenti az előzetesen megegyezett arányok változtatását a kormányban, illetve a parlamentben.

A Koalíciós szerződés függeléke tartalmazza a koalíciós pártok programtéziseit. 

SITA/para