Óvatosan a szlovák-magyar kapcsolatok normalizációjával!

2010. július 7. - 10:58 | Belföld

Bár nehéz ellentmondani Martonyi Jánosnak, hogy a pozsonyi kormányváltás esélyt ad a szlovák-magyar kapcsolatok normalizálására, a témával nagyon óvatosan kell bánni, s nem lehet kizárni azt sem, hogy a kapcsolatok továbbra is fagyponton maradnak – írja Peter Schutz mai jegyzetében (Sme).

"Trianon és a kettős állampolgárság után, amelyeket bedobtak a szlovák kampányba, már a jóakarat feltételezése is kérdéses. Martonyi esetében azonban tételezzük fel" - írja Peter Schutz, a jegyzet szerzője. Szerinte Martonyi annak hangsúlyozásával, hogy a magyar nemzetről beszélve Budapest nem területi revízióról s nem a határokról beszél, hanem egy népközösségről, amely meg akarja őrizni nyelvét és nemzeti kultúráját, fején találta a szöget. Jó lenne ha ezt nemcsak Martonyi, "de legfőképpen Orbán" naponta háromszor elismételnék.

Ilyen esetben Szlovákiában ritkábban hangzana el, hogy Budapestnek le kell mondania a Nagy-Magyarország eszméjéről. Ezek az aggodalmak előítéleteken alapulnak. "De azért is terjednek, mert Budapest retorikája egyáltalán nem egyértelmű. Fordítva: a Fidesz kétarcú kommunikációt folytat" - véli Schutz. Hozzáteszi: ha Budapest el akarja oszlatni a szlovákok aggodalmait, a Fidesz kommunikációjának semmiféle kétségeket nem szabadna hagynia.

A szerző szerint "ez ugyan nem elegendő, de alapfeltétel. Magyarországnak és a magyaroknak az új (szlovák) koalíció sem hisz, és ez az az ok, amiért a kettős állampolgárság a lehető legrosszabb kezdet." Úgy véli, hogy Radičovának és társainak sincs mivel büszkélkedniük.

"Bugárnak a megkopasztás helyett kisebbségi törvényt adhattak volna ajándékba, amivel erős jelzést küldhettek volna Orbánnak, hogy Európában, de otthon sem fog sikerrel járni azzal a tézissel, hogy a legrosszabb dolog, ami az emberrel megtörténhet, hogy szlovákiai magyarnak születik" - olvasható a lapban.

Bár a Fidesznek tetszik a szlovákiai "demokratikus fordulat", az óvatosságra elegendő ok van. Szlovákiából nézve például a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kifüggesztése a középületekben az embereket arra a hazafiassági törvényre emlékezteti, amely Szlovákiában éppen kezd múlttá válni - záródik a Sme jegyzete.

MTI/sme/para