Robert Fico pert veszít Shooty ellen?

2010. július 13. - 11:00 | Belföld
Robert Fico 33 ezer eurót követelt bírósági úton a karikaturista Shooty rajza miatt a Sme napilapot kiadó Petit Press vállalattól, ám keresetét elutasította a bíróság.

A pozsonyi bíróság elutasította Robert Fico keresetét, amelyet azért nyújtott be a karikaturista Shooty ellen, amiért őt a doktornál ábrázolta fájó háttal. A 2009. július 9-én megjelent karikatúrán az orvos egy röntgenfelvételt néz, és kijelenti, hogy a hátgerincbántalma pusztán fantomfájdalom, mivel a felvételen nincs gerinc. Ez akkoriban történt, amikor a szlovák kormányfő megszakította programját akut gerincfájdalma miatt.

Silvia Walterová bírónő azzal indokolta döntését, hogy a karikatúra a kormányfőre, nem Robert Ficora, mint magánember minősítésére irányul. A bírónő szerint továbbá a kormányfőnek nagyobb mértékben kell elviselnie a nyilvános kritikát, mint más polgároknak.

A Petit Press képviselője szerint a döntést a jövőben is példaként lehet használni hasonló esetekben.
Robert Fico jogi képviselője nem kommentálta a döntést, csak bejelntette, hogy fellebbez. Zuzana Kupcová ügyvéd szerint Shooty karikatúrája lelki fájdalmat okozott a kormányfőnek. Záróbeszédében azzal érvelt, hogy a politikus egészségügyi állapota nem lehet nevetség tárgya, és a karikaturistának más módon kellett volna véleményt nyilvánítania, nem a fájdalommal való visszaéléssel.

„A gerinctelenség a köznyelvben azt jelenti, hogy valakinek nincs személyisége” - magyarázta Shooty a gondolatmenetét. Rajzával azt akarta kifejezni, hogy Robert Ficonak nincs politikai személyisége. „Robert Fico mint ember engem egyáltalán nem érdekel” - sommázta véleményét a karikaturista.

SITA/para