Jóváhagyták a képviselői immunitás szűkítését

2010. július 15. - 13:50 | Belföld
A kormány jóváhagyta annak az alkotmánytörvénynek a javaslatát, amely a képviselői sérthetetlenséget a parlamenti felszólalásokra korlátozza.

A kormány jóváhagyta azt az alkotmánytörvény-javaslatot, amely a képviselői immunitást nagy mértékben leszűkíti. „A javasolt módosítás célja, hogy a Szlovák Nemzeti Tanács képviselőinek immunitását a parlamentben és a parlamenti bizottságokban történő szavazásokra és a Szlovák Nemzeti Tanácsban és annak szerveiben funkcióból eredő felszólalásokra korlátozza” – áll az előterjesztett alkotmánytörvény-javaslatban. Ezzel egyidejűleg megszűnik a parlamenti beleegyezés szükségessége is a képviselőkkel szemben folytatott büntető eljárások esetén.

Hasonló módon javasolják a bírói immunitás korlátozását is. Továbbra is szükség lesz azonban a nemzeti tanács, illetve az alkotmánybíróság jóváhagyására ahhoz, hogy egy parlamenti képviselőt vagy bírót őrizetbe vehessenek. Az alkotmánytörvény jóváhagyásához 90 szavazatra lesz szükség, a koalíciós képviselőkön kívül tehát 11 ellenzékinek is meg kellene szavaznia. A kormány jóváhagyta a Büntető Törvénykönyv módosítását is, amely biztosítani fogja a két jogi norma összhangját.

SITA/para