Sme: Budapesten még mindig nem értik

2010. július 16. - 10:28 | Belföld
A Sme szerint a rendes kétoldalú találkozókat nem kell erővel szorgalmazni, s a szlovák-magyar viszonyban csak akkor van értelmük, "ha nem a meglévő problémák elfedésére, hanem azok megoldására fognak szolgálni".

Az újság - a Még mindig nem értik című jegyzetében - arra a pozsonyi bejelentésre reagál, hogy a jövő heti budapesti visegrádi miniszterelnöki csúcstalálkozón kétoldalú megbeszélésre kerül sor Orbán Viktor és Iveta Radičová között is.

A Sme szerint a rendes kétoldalú találkozókat nem kell erővel szorgalmazni, s a szlovák-magyar viszonyban csak akkor van értelmük, "ha nem a meglévő problémák elfedésére, hanem azok megoldására fognak szolgálni". Egy miniszterelnöki találkozó csak hab a tortán, amelyet számos tárgyalás előz meg.

"Hozzájutni a habhoz még a pozsonyi kormányváltás ellenére sem lesz könnyű. A szerepek részben felcserélődtek és ma elsősorban Pesten találhatóak azok, akik a  kapcsolatokat teljes mértékben a belpolitikai hatalmi szükségleteknek és az etnikai világlátásnak rendelik alá" - véli Peter Morvay, a jegyzet szerzője.

"Ha Radičová kormánya megszünteti a Fico-kormány magyarellenes kirohanásait, meg kell várni Orbán és társai mentális átalakulását. Az is meglehet, hogy ez hasztalan várakozás lesz, ahogy ezt Martonyi (János) magyar külügyminiszter jelezte a Berliner Zeitungnak adott interjújában" - véli a tekintélyes újság.

Rámutat: Martonyi "továbbra sem érti, mi zavarja Szlovákiát a kettős állampolgárságról szóló törvényben, amely szerinte a már érvényben lévő törvénynek csak egy apró módosítása volt".

"Egy olyan külügyminiszterrel, aki nem érti, milyen lényegi különbség van a között, hogy egy ország a saját állampolgárai helyett más országok állampolgáraival kezd el törődni anélkül, hogy azt az érintett országokkal egyeztetné, lehet, hogy minden tárgyalás hasztalan lesz" - zárja Peter Morvay a jegyzetét.

(MTI)